Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Više ništa neće biti isto'

Na snagu stupio Zakon o ratnom profiterstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije stupio je danas na snagu.

Zakon je stupio na snagu sukladno prošlogodišnjim promjenama Ustava RH te nakani države da omogući procesuiranje onih koji su agresiju na Hrvatsku iskoristili za nezakonito stjecanje profita. Hrvatski sabor je 13. svibnja izglasao taj zakon te u tom smislu i dopunio Kazneni zakon, kojima je proširen katalog kaznenih djela za koja nema zastare. Zakon je na snagu stupio danas, osmoga dana od objave u Narodnim novinama.

'Nakon njihova donošenja više ništa neće biti isto za one koji su nečasno radili, koji su se okoristili neposrednom ratnom opasnošću za stjecanje profita te kupnju i prodaju tvrtki ispod cijene', poručila je premijerka Jadranka Kosor nakon što je Vlada krajem travnja zakonske prijedloge uputila u saborsku proceduru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročenje stečaja...

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji kao kaznena djela za koja ne može nastupiti zastara predviđa ona počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročenje stečaja, zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza... Kaznenim djelima ratnog profiterstva i onima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima smatra se nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročenje stečaja, zloupotreba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, prevara, krivotvorenje isprave, zloupotreba položaja i ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, pronevjere, te primanje i davanje mita.

Kao takva propisana su i kaznena djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, odnosno pranje novca ako se prikriva korist ostvarena kaznenim djelima, zlouporaba stečaja, utaja poreza i drugih davanja, prijevara i zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju, nedozvoljena trgovina, te izbjegavanje carinskog nadzora

Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se ona kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znantno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene