Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dirljivo Purdino izlaganje

VIDEO: Potresno Purdino svjedočenje u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Purda pred sudom u BiH izjavio je da se protivi izručenje, a njegovo izlaganje koje je trajalo oko 4 minute nikoga od prisutnih nije ostavilo ravnodušnim.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je ocijenilo kako su u cijelosti ispunjeni uvjeti za izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji, dok se sam Purda i njegov branitelj Josip Muselimović tome odlučno protive upozoravajući kako su svi dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način te uz teška kršenja međunarodnih pravnih normi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani ogorčeni presudom generalima VIDEO: 'Evo vam hrvatski narode, Bog nas može samo spasiti' Slika nije dostupna 'Odustanite od Vučurevića, kao od Purde' SDS: Hrvatska etničko čišćenje Srba pokušava sakriti montiranjem optužnica

>> Kosor poručila BiH predsjedništvu: Uvjerena sam da Purda nije kriv

Sudac Suda BiH Halil Lagumdžija, pred kojim je održano današnje saslušanje, pojasnio je na kraju saslušanja kako će, nakon što se obave eventualni dodatni izvidi, kaznenom vijeću Suda BiH na odlučivanje proslijediti mišljenje o opravdanosti zahtjeva za Purdinim izručenjem Srbiji, no nije naznačio kada bi se to moglo dogoditi.

I nakon odluke Suda BiH pravorijek će imati ministar pravosuđa BiH koji sudsko stajalište može uvažiti ili odbaciti.

Vukovarski branitelj Tihomir Purda je na saslušanju zastupnika obrane i tužiteljstva BiH prvi put od uhićenja u BiH 5. siječnja imao prigodu javno kazati što misli o svemu.

'Potpisali smo sve što su nam dali'

'Protivim se izručenju Srbiji', kazao je Purda pred sucem. 'Časni sude, nisam kriv za kazneno djelo, za koje me terete. U logoru sam bio 9 mjeseci, mučili su me, tjerali su nas da gutamo sol i papar, stajali smo na hodniku po dvanaest sati bez kapi vode, a oni su nas udarali palicama. Potpisali smo sve što su nam dali, sve bi potpisali zbog zlostavljanja koja smo proživljavali. Izbijali su nam zube. Meni je osobno oštećen jednjak, želudac, kralježnica, imam PTSP. Bolestan sam', rekao je pred sucem Purda, a nitko od prisutnih u sudnici nije ostao ravnodušan.

'Smatramo da ne postoji zapreka za izručenje', kazala je zamjenica glavnog tužitelja BiH Jadranka Lokmić-Misirača, a obrazlažući to konstatacijom kako se Purdu tereti za kaznena djela koja su kažnjiva i po zakonima BiH, da nije državljanin BiH te da mu u Srbiji ne prijeti smrtna kazna niti ga se traži zbog 'političkog, vojnog i fiskalnog kaznenog djela'.

U takvim okolnostima, drže u Tužiteljstvu BiH, ispunjeni su svi uvjeti predviđeni Europskom konvencijom o ekstradiciji.

Muselimović: Ne postoje dokazi protiv Purde

'Što god su nam dali da potpišemo, potpisali smo, samo da bi nas prestali mučiti', kazao je pred sucem Purda. Odvjetnik Josip Muselimović kazao je pak kako Purda ne treba biti izručen srbijanskom pravosuđu jer ne postoji niti jedan valjan dokaz koji bi ga teretio za kazneno djelo navedeno u spisima beogradskog vojnog suda iz 1999. godine.

'U svojih četrdeset godina prakse nikada nisam vidio ovakvu površnost kao u rješenju vojnog suda o pokretanju istrage', kazao je Muselimović.

Pri tome je citirao dijelove iz spisa srbijanskog vojnog suda koji navode kako su Petar Janjić te Danko Maslov i Purda, nakon sukoba kod Borova Naselja 5. studenog 1991. godine, pucali u skupinu od šest vojnika JNA i pri tom ubili dvojicu, a teško ranili još jednoga koji je kasnije umro u bolnici u Vukovaru. Identitet ubijenih, konstatira vojni sud, nikada nije utvrđen.

Odvjetnik tražio slobodu za Purdu

Muselimović je istaknuo kako je istraga koju je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku precizno dokazala neutemeljenost optužbi protiv Purde, jer ih nije potvrdio navod niti jednoga od trideset saslušanih svjedoka.

Svjedoci su, podsjetio je Muselimović, potvrdili tek to da su Purda i ostali hrvatski zatočenici teško zlostavljani u srbijanskom zatočeništvu.

'Jasno je da se na ovakvim dokazima nije moglo temeljiti rješenje o provedbi istrage niti voditi kazneni postupak', konstatirao je Muselimović zatraživši da Sud BiH ukine pritvor njegovu branjeniku i pusti ga na slobodu te da odbije zahtjev Srbije za izručenjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene