Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORI U BROJKAMA

Evo koliko birača ima pravo glasa na izborima, ima i nekoliko zanimljivosti za one koji taj dan nisu kod kuće

Aktualno Galerija Izbori u brojkama - 4 Izbori u brojkama - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Izbori u brojkama - 2 Izbori u brojkama - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Izbori u brojkama - 3 Izbori u brojkama - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Izbori u brojkama - 1 Galerija 1/4 >>
Obznanjen je broj birača koji će imati pravo glasa na nadolazećim parlamentarnim izborima. Njihova brojka smanjila se za više od 100.000 u odnosu na razdoblje od prije četiri godine.

Poznato je koliko građana na ovim izborima ima pravo glasa. Broj je manji nego prije 4 godine, a ima i nekoliko zanimljivosti za one koji taj dan nisu kod kuće. Sve na jednom mjestu za Dnevnik Nove TV donosi Dino Goleš.

Na parlamentarnim izborima za 8 dana pravo glasa imat će 3 733.283 birača.
Brojka je to koja često izaziva zanimanje javnosti jer je do sada bilo svega, pa i prozivki da u Hrvatskoj mrtvi glasuju.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom Danke Ilić iz minute u minutu Obustavljena potraga, majka ubojice prišla policajcima, a rođaci pristižu u njihovu kuću. Inspektori razgovarali s prijateljem ubojice

Kako god, usporedimo li taj broj s parlamentarnim izborima 2020. godine pravo glasa ima 126.204 osobe manje. To je otprilike grad veličine Rijeke, a govori nam to i nešto o demografiji.

Najviše glasača živi u Zagrebu. njih 665.000. Najmanje u Ličko-senjskoj županiji, čak 16 puta manje, 39.750. Dok je metropola istovremeno i županija i grad s najviše birača koji će glasovati u tri izborne jedinice.

Najmanje glasača živi u Civljanima i Kijevu u šibenskom zaleđu te Zadvarju kod Šestanovca. Manje od 300.

Pročitajte i ovo Novac - 2 REZULTATI ANKETE Treba li ukinuti financiranje stranaka iz proračuna? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Zanimljivo, od 10 gradova u koje se prema popisu stanovništva više ljudi doselilo nego odselilo, u usporedbi s prošlim izborima više je registriranih birača samo u Dugom Selu, Svetoj Nedelji i Solinu.

Specifične okolnosti

Neće svi glasovati u školama i mjesnim odborima. DIP je predvidio 4 posebna biračka mjesta.

329 vojnika imat će biračko mjesto u vojarni u Zagrebu i Požegi. Oni koji su na misijama u inozemstvu mogu glasovati u veleposlanstvima, no budući da je velik broj vojnika u NATO misiji na sjeveru Poljske, što je daleko od veleposlanstva u Varšavi, tamo će im biti otvoreno posebno biračko mjesto.

213 mornara glasovat će na brodu. Riječ je o brodovima koji plove pod hrvatskom zastavom. DIP će im, doznajemo, elektroničkim putem poslati skenirane glasačke listiće, koje će oni nakon što zaokruže kandidate i stranke isto tako poslati nazad u Zagreb.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Više od 10.000 građana pravo će ostvariti u ustanovama socijalne skrbi. To ne znači da svi domovi za starije i nemoćne imaju svoja glasačka mjesta. Dio takvih umirovljenika ipak će morati na standardna biračka mjesta, a popis ustanova u kojima će se glasovati nalazi se na stranicama DIP-a.

Izvan svojih ustanova ne mogu zatvorenici. Njih oko 3.300 glasovat će u zatvorima. Na popisu su očekivano svi zatvori u Hrvatskoj. Na kraju bacimo pogled i na glasače izvan Hrvatske.

Izvan Hrvatske ukupno je prijavljen 13.361 birač.

Najviše u Munchenu oko 1500. Više od 1000 ih je još i u Stuttgartu. Oko 750 u Bruellesu i Beču.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Predizborna kampanja Bauk je SDP-u donirao 3010,66 eura. Znate li tko je rođen na taj datum?

U BiH najviše ih je prijavljeno u Mostaru 511. Slijede Vitez i Livno, a glasovat će se još i u Sarajevu, Banjoj Luci, Orašju i Tuzli. U Srbiji će se glasovati u Beogradu i Subotici, ukupno manje od 200 građana.

A tu je i zanimljivih 10 na drugom kraju svijeta. Toliko se birača prijavilo u Jakarti u Indoneziji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene