Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjepiva će biti dovoljno

Na jesen 100 tisuća oboljelih Hrvata od svinjske gripe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove zime se očekuje i povratak sezonske gripe, a stručnjci misle da bi se tada novi i stari virus mogli preklopiti.

'Hrvatska nije izoliran otok pa će se novi tip virusa proširiti kao i u svijetu. Ipak, veći se broj oboljelih ne očekuje prije jeseni, a na početku širenja moglo bi biti do sto tisuća oboljelih ', rekao je za Večernji list prof. dr. Ilija Kuzman s Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete Pune ambulante - 1 Pozivaju na cjepljenje Zdravstveni sustav pod opterećenjem: Ambulante pune pacijenata oboljelih od korone, gripe i hripavca

>> Splitski stožer zbog svinjske gripe poduzeo sve mjere

Na sreću, kaže Kuzman, novi virus svinjske gripe izaziva izrazito blage simptome bolesti, koji sliče onima od prehlade ili obične gripe. 'Čak ni antivirusne lijekove nije potrebno davati svima koji obole, a kad krene jesenski val, takva bi terapija mogla biti potrebna samo skupinama s oslabljenim imunitetom, poput male djece i kroničnih bolesnika' objasnio je Kuzman u razgovoru za Večernji list.

Hrvatska je kupila 1,5 milijuna doza, a dodatno se pribilježila za još milijun pa kada cjepivo stigne, moći će ga dobiti svi kojima je potrebno.

Simptomi su bolesti takvi da ni liječnik bez posebna testiranja na Zavodu za javno zdravstvo ne može razlikovati svinjsku od obične gripe, a kad je pacijent jednom preboli, stječe trajan imunitet na varijaciju koja ga je napala.

Bojite li se svinjske gripe?

  • Da
  • Ne
  • Jednako kao i prije
  • Više me strah Jadranke Kosor na čelu Vlade
  • Opasnija je obična gripa

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene