Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKLJUČIO SE I USTAVNI SUD

Ovo je najbolji dokaz da je svaki glas bitan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U općini Smokvica na Korčuli lokalni izbori završili su čak na Ustavnom sudu. Naime, mladi SDP-ov kandidat za jedan glas više pobijedio je HDZ-ova kandidata koji iza sebe ima pet mandata. U poslijepodnevnim satima Ustavni sud je odbio žalbu HDZ-ova kandidata.

Izbori u općini Smokvica dokazali su da je svaki glas bitan. Presudio je samo jedan glas, 298 za HDZ i 299 za SDP za mladog kanidata Kuzmu Tomašića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP izgubio gradsko vijeće Rijeke Obersnel za Dnevnik Nove TV: ''Gotovo svi ujedinili su se protiv SDP-ove koalicije i mene'' Slika nije dostupna Gotova drama u Starom Gradu Rasplela se zavrzlama između Mihaele i Antonija

"Presudio je jedan glas, ali pobjeda s jednim više ili tisuću je pobjeda", kaže Tomašić.

No na biračkom popisu u općini Smokvica postoje dvije ženske osobe s istim imenom, ali različitim datumom rođenja i tu je došlo do problema.

"Jedna je glasovala, a jedna nije. Birački odbor je greškom zaokružio krivu jer je provjeravao godinu rođenja, ali nije provjeravao mjesec. Svi članovi biračkog odbora su potpisali izjavu da se dogodila greška, da nije bila namjerna greška ali da to nikako ne može utjecati na rezultat izbora jer zbroj listića štima", kaže Tomašić.

I tu je HDZ vidio priliku za žalbu. No, županijsko izborno povjerenstvo ju je odbilo, pa se HDZ-ov kandidat žalio Ustavnom sudu.

"Odlučio sam svoje pravo iskoristiti kod Ustavnog suda i uložio sam žalbu Ustavnom sudu", kaže HDZ-ov kandidat Lenko Salečić, dodajući da će odluku prihvatiti jer je legalist.  

Kao što rezultati pokazuju općina Smokvica je podjeljena, no očito se nikome na nove izbore ne ide. A i Ustavni sud je rekao svoje, odbio je žalbu HDZ-a.

Ustavni sud je u roku od tri dana potvrdio odluku Županijskog izbornog povjerenstva i odbio žalbu HDZ-ovog kandidata.

Kažu da pogrešan upis birača nije mogao utjecati na sam rezultat izbora za načelnika Općine Smokvica. Nakon 18 godina prestaje vladavina HDZ-a u ovoj općini i sada stvari preuzima SDP.

Ovdje živi nešto manje od tisuću ljudi, a proračun općine je oko 15 milijuna kuna. Ljudi se uglavnom bave turizmom i vinogradarstvom.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene