Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kraj krize

Otvoren granični prijelaz Maljevac: Migrante odvezli autobusima s granice, evo kamo su ih premjestili

Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stigle dodatne policijske snage kod graničnog prijelaza Maljevac (Foto: Dnevnik.hr) Stigle dodatne policijske snage kod graničnog prijelaza Maljevac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dvjestotinjak migranata koji su osam dana blokirali granični prijelaz Maljevac premješteno je autobusima u jednu proizvodnu halu u mjestu Polje kod Velike Kladuše koju je ustupio jedan poduzetnik s tog područja. Uoči akcije na područje kod graničnog prijelaza stigle su jake snage specijalne policije BiH, liječničke ekipe te volonteri nevladinih organizacija. Akcija je protekla bez incidenata.

Reporterka Dnevnika Nove TV, Barbara Štrbac, koja prati situaciju na terenu kod graničnog prijelaza Maljevac, javlja da su migranti autobusima izmješteni s područja koje se nalazi nedaleko od graničnog prijelaza Maljevac, koji je bio blokiran osam dana. 

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Migranti u Velikoj Kladuši (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tisuće migranata u BiH Novinari portala DNEVNIK.hr s migrantima u Velikoj Kladuši: ''Svaki dan pokušavam proći granicu. Mogu li s vama?“

Granični prijelaz Maljevac je otvoren oko 18 sati. Gotovo je sve vraćeno u normalu, no još su pojačane mjere opreza. Darko Bratić, načelnik PU karlovačke kazao je da je u zoni graničnog prijelaza stanje u normalu. Dogodilo se to nakon što su migranti koji su predstavljali sigurnosnu prijetnju odvijanju prometa izmješteni.

"Hrvatska policija u ovoj situaciji je bila promatrač djelovanja bosansko-hercegovačke policije. S te strane nije bilo posla. Ono što je posao za nas je posao zaštite državne granice. Želim poručiti da hrvatska policija raspolaže dovoljnim brojem snaga i da možemo odgovoriti na sve ugroze koje bi bile uslijed nezakonitog pokušaja ulaska u Republiku Hrvatsku", kazao je Bratić.

Kako je rekao, pojačan nadzor granice u posljednjih osam dana je koštao. "Policija će i dalje pojačano nadzirati ovo područje iz razloga da se ne bi ponovila ovakva situacija mada sama situacija nije nastala zbog djelovanja hrvatske policije. Međutim, bili smo njoj izloženi", dodao je. Pojašnjava da se motri i na drugim prijelazima zbog pokušaja ilegalnog prelaska. "Mi informacije dobivamo od bosansko-hercegovačke policije i mi im se ovom prilikom zahvaljujemo na djelovanju bosansko-hercegovačke policije koja je te nakane spriječila", objasnio je Bratić.

Navodi kako je bilo puno upita o otvaranju Graničnog prijelaza Maljevac te da će biti puno posla. Na Maljevcu se odmah po otvaranju stvorio red vozila.

Akcija micanja migranata prošla bez incidenata

Uoči akcije micanja migranata s granice na to područje su stigle dodatne policijske snage, pripadnici specijalnih jedinica policije BiH, prazni autobusi te volonteri iz nevladinih organizacija.

Nakon pregovora koji su potrajali nešto duže od pola sata, migranti su počeli ulaziti u autobuse kojima su prevezeni u proizvodnu halu u mjestu Polje koju je ponudio jedan poduzetnik iz Velike Kladuše, gdje će privremeno biti smješteni.

Organizacija ovog premještanja krenula je još u 15 sati, kada je bilo vidljivo da na granicu dolaze dodatne policijske snage, liječnici i nevladine udruge. Od granice su odmaknute i novinarske ekipe. Dvojica migranata došla su na pregovore s predstavnicima vlasti i sve je proteklo više-manje mirno bez vikanja i protestiranja.

Darko Bratić, načelnik PU Karlovačke, i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pretpostavlja se kako su i oni shvatili da Hrvatska neće popustiti i otvoriti Granični prijelaz Maljevac.

Maljevac zatvoren osam dana

Podsjetimo, međunarodni granični prijelaz Maljevac zatvoren osam je dana bio zatvoren za sav promet. Iz hrvatskog MUP-a su u više navrata ponovili da će se granični prijelaz otvoriti tek kada posljednji migrant napusti pogranično područje.

Oko 200 migrana prošli je tjedan postavilo je šatore uz samu granicu s Hrvatskom nakon što su u srijedu krenuli prema Hrvatskoj i nisu uspjeli pprijeći granicu. Pored šatora su se grijali uz vatru i nisu namjeravali otići. Osim mještana koji se, kako su rekli, uz migrante osjećaju nesigurno, u vrijeme opsade Maljevca na gubitku su i poduzetnici iz Velike Kladuše kojima je blokadom granice blokiran i posao.

Zatražili otvaranje granice prema Hrvatskoj

Migranti su proteklih tjedan dana tražili otvaranje Graničnog prijelaza Maljevac i ulaz u Hrvatsku. Navode kako bi samo prošli kroz Hrvatsku na putu prema razvijenijim zemljama Europske unije.

Hrvatska je, pak, zatražila da se migranti maknu s pograničnog područja, ali situacija se danima nije mijenjala. Veliki je problem u cijeloj toj situaciji bila je i nadležnost budući da granična policija BIH smatra kako su sada migranti u nadležnosti kantonalne policije dok oni iz kantonalne policije ne misle da su migranti u njihovoj nadležnosti. Prije nekoliko dana 50-ak migranata u znak protesta počelo je i štrajk glađu.

Inače, na području Unsko-sanskog kantona je oko četiri tisuće migranata. U Velikoj Kladuši su muškarci, žene i djeca na svakom koraku. Dokumente nitko nema, iako je još 2015. Europska unija poslala jasnu poruku da se preko granica bez njih ne može. Objašnjenja kod svih ista: "Nema dokumenata". Na pitanje gdje su im dokumenti, odgovaraju: "Dokumenti su nestali. Izgubio sam ih", a na opasku da imaju jako dobar mobitel kažu: "Mi smo dobri ljudi." 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene