Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez

MUP upozorava građane: Ne otvarajte ove mailove!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz MUP su objasnili na koji način funcioniraju poruke koje su za sada u pravilu na njemačkom jeziku.

Iz MUP-a je stiglo upozorenje građanima na štetni virus. Kako funkcionira objasnili su na svojim stranicama, a priopćenje donosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost U susjedstvu se pojavile opasne mušice: "Šire opake bolesti, a sve počinje plikovima" Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu"

'U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja e-poruka kojima pošiljatelj navodi korisnika na određenu poveznicu (link). 'Klikom' na tu poveznicu korisnik se ne usmjerava na drugu web adresu, već njezinim aktiviranjem automatski preuzima ZIP datoteku koja sadrži štetnu EXE datoteku.

Osnovna funkcija takve datoteke je kriptiranje sadržaja zaraženog računala, nakon čega napadač od korisnika zahtijeva plaćanje otkupnine za 'ključ' kojim je moguće dekriptirati sadržaj. Za sada su ovakve poruke u pravilu na njemačkom jeziku, ali se ne isključuje mogućnost da se u narednom razdoblju pojave i na nekom drugom, pa i na hrvatskom jeziku.'

Stiže strašan virus - 'Trebat će godine da se iskorijeni'

MUP svim korisnicima e-pošte preporuča da ovakve ili slične poruke ne otvaraju, a ako ih ipak otvore neka ne pokušavaju pokrenuti štetnu poveznicu, kao i da takvu poruku odmah uklone s računala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene