Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Želimo spriječiti stradavanja"

MUP apelira na organizacije koje rade s migrantima: Informirajte ih o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođeni brojkom od preko 7.500 pokušaja nezakonitih ulaska u Hrvatsku, 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) apeliralo je na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku.

"Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku", izvijestio je MUP u subotu navečer.

Pročitajte i ovo Policija Neočekivano otkriće Pokušali krijumčariti strance na granici kod Metkovića: Policajci se iznenadili kad su zavirili u kombi Slika nije dostupna "policija krši zakone" Policajac priznao za DNEVNIK.hr da uhvaćene migrante po naredbi šefova vraćaju na granicu

Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svog krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično.

"Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine evidentiralo devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine", kažu u MUP-u.

Ističu da će hrvatska policija ustrajati u "dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i prave stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere su brojke procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi".

U MUP-u poručuju da će, ukoliko se bilo tko odluči na spriječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti "sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme. Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke", priopćio je MUP u subotu navečer. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene