Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka pomoć dobrodošla

Muke po osmašima: U koju srednju školu se upisati?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja školske godine ostala su samo 3 dana. I dok neki osmaši odavno znaju kamo nakon osnovne škole, neki se još dvoje. A kako bi odabrali pravo zanimanje, u pomoć priskaču školski suradnici, ali i savjetnici sa Zavoda za zapošljavanje.

Na svakog osmaša koji već na početku 7. razreda zna koju će srednju školu upisati, dođe i jedan koji je samo nekoliko dana prije posljednjeg zvona u - dvojbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Školska godina 2023./2024. Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati Učenici na predavanjima (Foto: Dnevnik.hr) NOVA ŠKOLSKA GODINA U ponedjeljak počinju upisi u srednje škole: 46.377 slobodnih mjesta čeka učenike

'Odlučio sam se za 3. gimnaziju. Ili možda klasičnu', kaže Vedran.

>> Odličan uspjeh ne jamči upis u željenu školu

'U toj razvojnoj dobi su zapravo neinformirani oko obrazovnih rograma, mogućnosti upisa, koje vrste zanimanja postoje...', kaže Katarina Cvitanović, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Za koju se školu odlučiti? Koje zanimanje odabrati? Odgovor nije jednostavan, a stručnjaci upozoravaju stručnjaci - ne smije se donositi ishitreno.

'Potrebno je dobiti informacije sa svih strana i uskladiti želje roditelja i djeteta te njihove mogućnosti', savjetuje Irena Rasonja, psihologinja iz OŠ Ivan Gundulić.

'Odlučio sam se za 8. gimnaziju na preporuku prijatelja', kazao je Mario.

Informacije iz prve ruke dobro dođu. A savjet oko profesionalnog usmjeravanja mogu potražiti u školi.

'Neka dobro razmisle. Nakon srednje bi trebali imati plan što raditi - upisati fakultet ili nešto konkretno raditi', kaže prof. Rasonja.

Veliku ulogu ima i Zavod za zapošljavanje. Jedan od koraka pomoći osmašima je brošura 'Kamo nakon osnovne škole?'.

'Nakon što pročitate brošuru, odgovore na sva otvorena pitanja i nedoumice možete potražiti i kod stručnog savjetnika u Zavodu za zapošljavanje', kazala je Josipa.

'I roditelju i učeniku pružamo informacije za to konkretno zanimanje. Kako se traži, kakva je potražnja na tržištu rada, kako su poslodavci zainteresirani za tim profilom itd.', kazala je gđa. Cvitanović.

Traže se strukovna zanimanja, no na dan upisa, redovi su pred - gimnazijama.

'Odlučila sam se za jezičnu gimnaziju. Znam da će mi jezici dosta pomoći u daljnjem obrazovanju, pogotovo njemački koji je dosta poznat i tražen za posao', smatra Jelena.

'Po meni su gimanzije bolje jer mogu više fakulteta birati i naći bolji posao', kazala je Dora.

Frizer ili kozmetičar? Fizioterapeut ili medicinska sestra? Za gotovo 50 tisuća osmaša i njihovih roditelja, vrijeme je za jednu od najvažnijih odluka za nastavak školovanja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene