Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priopćenje HUBOL-a

"Mučno nam je čuti - riješi ministra, nemoj da čeka": HUBOL oštro reagirao na slučaj Radovana Fuchsa

Radovan Fuchs
Radovan Fuchs Foto: Goran Mehkek/Cropix
HUBOL upozorava da je dolazak moćnika na liječenje preko reda već desetljećima ustaljena praksa. Njihovo priopćenje dolazi nakon slučaja ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika poslala je priopćenje nakon slučaja s ministrom Radovanom Fuchsom. Fuchs je primljen u bolnicu preko reda, a bolnica je priznala da ga je primila preko reda jer je liječnik smatrao da se radi o hitnom slučaju. Tako su barem pojasnili sve kada je slučaj dospio u medije. 

HUBOL upozorava da je dolazak moćnika na liječenje preko reda već desetljećima ustaljena praksa.

Njihovo priopćenje "Mučno nam je čuti 'riješi ministra, nemoj da čeka'" prenosimo u cijelosti.

"Vrijeme je da se svi mi, kako liječnici i drugi zaposlenici zdravstva tako i građani, prestanemo praviti da slon nije u sobi, kao u onoj engleskoj poslovici u kojoj je u sobi slon, svi se prave da ga ne vide i svi o tome šute. Slon je u sobi već desetljećima. Dapače, svojom veličinom je ispunio sobu. Još malo pa će posisati cijeli kisik u sobi.
Slon u sobi, ono što se pravimo da se ne događa, što ne spominjemo i od čega odvraćamo oči, je fenomen pod nazivom: Imaš vezu? Imaš nekoga da ne moram čekati mjesecima na pretragu ili pregled? Možeš mi riješiti pregled ili pretragu?

Pročitajte i ovo Stiže novo nevrijeme Pripazite Civilna zaštita poslala poruku građanima: "Pratite naša upozorenja, prognoze i podatke"

U Hrvatskoj svi plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje. Ali svim građanima zdravstvena usluga u stvarnosti nije jednako dostupna. Postoje oni koji čekaju mjesecima na pretragu i satima pred ambulantom.

A postoji i kasta moćnih koja ima poseban tretman u javnom zdravstvenom sustavu. Vidjesmo neki dan kako je ministar Radovan Fuchs uspješno, brzo i učinkovito riješio svoj zdravstveni problem na hitnom bolničkom prijemu. Ništa čekanja, ništa redovi pred ambulantom, ništa nervoza i gubljenje sati. Pacijent gotov za pola sata. A i parking mu se osigura pred vratima bolnice.

Slučaj ministra Fuchsa je slika i prilika kako, nažalost, funkcionira sustav u odnosu na moćne političare. Sustav u kojem su hitni prijemi prekrcani dan i noć, sustav u kojem nedostaje 2000 liječnika i pitanje koliko medicinskih sestara, sustav u kojem građani u pojedinim dijelovima države ne mogu do obiteljskog liječnika, pedijatra ili ginekologa. Sustav u kojem se na pojedine pretrage čeka mjesecima, pa tko može potegne vezu, tko može plati privatno, a tko ne može čeka.

Liječenje moćnika preko veze i preko reda nije iznimka već pravilo. Nama liječnicima godinama je muka od toga. Nazove ravnatelj, nazove šef klinike ili nazove već netko moćan unutar sustava. I slijedi uvijek isti razgovor.

Dolazi taj i taj glavonja, daj molim te riješi to što prije i bez čekanja. I mi pognemo glavu i rješavamo političara ili političarku. U sustavu kao što je javno zdravstvo, koji je vrlo hijerarhiziran i centraliziran, nije uputno previše dizati glavu niti postavljati pitanja zašto neki političar mora ići preko reda.

Sustav nas tjera na takav modus operandi i ucjenjuje na različite načine. I sustav očekuje da o tome šutimo. Autocenzura je temelj ovakvog zdravstvenog sustava. Za prekoredno uguravanje političara u bolnicama nisu krivi liječnici. Krivi su ravnatelji, šefovi i sustav. I jasno političari.

Takvo nam je zdravstvo, a vidjesmo na primjeru kćerke predsjednika Sabora da nam je takvo i pravosuđe. Takvo nam je i društvo. Tanka kasta privilegiranih i svi mi ostali.

Mi liječnici tražimo dovoljno vremena za svakog pacijenta i poštivanje vremensko-kadrovskih normativa, tražimo micanje politike iz upravljanja zdravstvenim ustanovama, tražimo praćenje ishoda liječenja kako bi se vidjela kvaliteta liječenja, tražimo modernizaciju specijalizacija, tražimo više transparentnosti i učinkovitosti u upravljanju sustavom.

Tko od donositelja odluka tj. političara ozbiljno doživljava naše zahtjeve? Nitko. I zato prosvjedujemo i zato ćemo morati najesen poduzimati i nove akcije. Jer političari koji odlučuju u zdravstvu ne čekaju niti minute. Za njih ima dovoljno termina, dovoljno liječnika, dovoljno medicinskih sestara i dovoljno vremena za medicinske postupke.

Za njih je sustav uređen i zato ne vide potrebu da ga mijenjaju. Kada bi političari čekali u ambulantama i na hitnim prijemima, čekali na svaku značajniju pretragu desetak mjeseci, jako bi se bunili. I zato odnos zdravstva spram VIP tretmana koji uključuje pretrage i preglede preko reda i preko veze, moramo mijenjati. I zato i mi liječnici moramo protestirati na ulicama, a vjerojatno najesen poduzimati i druge aktivnosti.

Pročitajte i ovo Posljedice oluje Još traje raščišćavanje Grad objavio kakvo je stanje u Zagrebu dva dana nakon smrtonosne oluje: Četiri škole teško oštećene, 410 prijava šteta građana

Jer bez našeg pritiska od promjena neće biti baš ništa. I političari će i dalje ravno na vrata ambulante i preskočiti sve umorne, zabrinute i bolne pacijente koji čekaju. Stoga, ne odustajmo od zahtjeva za promjenama. Jer samo tako ćemo mijenjati sustav. Za dobro naših pacijenata i za dobro liječnika i sestara. Svi mi ćemo prije ili kasnije biti tek samo pacijenti.”

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene