Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUŠU ZA VRATOM SDP-u

Možemo! je narastao do treće opcije u zemlji, no može li zadržati tu poziciju? Primjeri iz prošlosti ukazuju na opasnosti na tom putu

Aktualno Galerija Stranka Možemo Stranka Možemo Foto: DNEVNIK.hr Mirela Holy Mirela Holy Foto: DNEVNIK.hr Nikola Grmoja Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr +0 Crobarometar za lipanj 2021. Galerija 1/4 >>
Možemo! je prema istraživanju Crobarometra treća opcija u zemlji. Na dobrom su putu da prestignu SDP. Koliko je teško zadržati tu poziciju, pokazali su nam primjeri iz prošlosti.

Njima se rad isplatio. Imaju gradonačelnika Zagreba, a sada su i na dobrom putu da postanu glavna oporbena stranka. Prema posljednjem Crobarometru opasno pušu za vratom SDP-u.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament izbori 9. lipnja Ovo je goruće pitanje Europske Unije, a hrvatski kandidati za europski parlament slažu se oko jednog pitanja Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

"Ti rezultati nisu za nas razlog za trijumfalizam nego razlog za još veću odgovornost za još veći trud i zalaganje u obrani javnog interesa, u Saboru i u svim jedinicama lokalne samouprave gdje participiramo", rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica (Možemo!).

ORaH je u vrijeme Mirele Holy, nakratko i prestigao SDP, a onda se cijela priča raspala. Možemo! je druga priča - uvjerava Holy. Oni imaju, tvrdi, potporu dijela medija i stranih interesnih skupina, ali i financijsku infrastrukturu. Biračko tijelo - zeleno-lijevo razočarano SDP-om, donekle im se podudara.

"Ja očekujem da će Možemo! ići tom 'mainstream' linijom. Odnosno, ne pretjerano se zamjerati određenim biračima centra kako ne bi izgubili taj zamah. Dok se ORaH pozicionirao puno više lijevo. Kad ste vi otpadnik od neke stranke, poput Lesara od HNS-a, mene iz SDP-a, onda vi uvijek nosite taj
teret na leđima", objasnila je Mirela Holy.

Lesarovi su laburisti kao treća opcija nekad žarili i palili. Godine 2011. osvojili su šest mandata. Četiri godine kasnije Dragutin Lesar je otišao u mirovinu, a laburisti u prošlost.

Živi zid danas u saboru zastupnika nema. Od treće stranke u zemlji, gdje su ih doveli protestni glasovi, ostao im je mandat u europarlamentu i gradonačelnička pozicija u Čabru.

"Lako je biti treća opcija, lako je biti prva opcija kad vi imate podršku cijelog medijskog orkestra, kad svi bukači navijaju za vas. Iznenadit ćete se jer Živi zid neće biti samo treća opcija nego i prva. Ivan Sinčić i Mislav Kolakušić pripremaju za sljedeće izbore jednu izvanrednu priču", govori Tihomir Lukanić, Živi zid.

Na desnici je Domovinski pokret izgubio treću poziciju. No, i dalje su treća opcija u Saboru. Grade stranačku infrastrukturu. Nekad su treća snaga bili i Mostovci, opstaju već šest godina.

"Zato jer smo pokazali principijelnost, da obraz nema cijenu, da svoje ideale i vrijednosti nikad nećemo izdati. Zato smo bili spremni i napustiti pozicije", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most).

Dok HDZ ima stabilnu vojsku glasača, drugi se za svoje bore. Lijeve opcije žele brze promjene. U protivnom, istom brzinom kažnjavaju i okrenu leđa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene