Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za "superizbornu" godinu

Možemo! za koordinatore stranke izabrao Benčić i Tomaševića: "Pitanje je kada ćemo preuzeti vlast nad cijelom zemljom"

Stranka Možemo! izabrala je u subotu na izbornoj Skupštini u Zagrebu, za koordinatore stranke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i saborsku zastupnicu Sandru Benčić.

Novo vodstvo će stranku provesti kroz “superizbornu” 2024. godinu. Uz Tomaševića i Benčić, kandidat za koordinatora Možemo! bio je i stranački član Velibor Zaninović.

Prema statutu stranke Možemo!, jedan od dvoje koordinatora stranke mora biti žena pa je otprije bilo poznato da će Benčić biti izabrana za koordinatoricu jer na izborima za novo vodstvo nije imala protukandidatkinju.

Osim koordinatora, na skupštini se biralo sedam članova Upravnog odbora te 30 članova Vijeća Možemo!, među kojima, po pravilu rodnog pariteta, trebaju biti najmanje četiri članice Upravnog odbora i 15 članica Vijeća.

Novi članovi odbora su Danijela Dolenec, Jelena Miloš, Dušica Radojčić, Urša Raukar-Gamulin, Đuro Capor, Teodor Celakoski i Damir Bakić.

Novo vodstvo stranke bira se na mandat od dvije godine.

Možemo! Sandra Benčić Foto: Damir Krajac/Cropix

"Maknut ćemo HDZ s vlasti"

Uoči zatvorenog dijela Skupštine, pred okupljenima s govorili iz trenutnog vodstva stranke - koordinatori Benčić i Teodor Celakoski, koji se ovoga puta kandidirao tek za člana Upravnog odbora.

Benčić je poručila da je Možemo, od svog nastanka 2019. do danas, postalo treća politička snaga u Hrvatskoj,

“Snaga za koju se zna da nije pitanje hoće li doći na vlast, nego kada će preuzeti upravljanje čitavom zemljom”, istaknula je u govoru.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević na Sljemenu Gradonačelnikova presica Zagreb povlači 185 milijuna eura iz EU-a, Tomašević komentirao i predizborne dogovore: "Biramo novo vodstvo stranke"

Najavila je da će se u narednom razdoblju vodstvo stranke fokusirati na njezin razvoj i širenje članstva u svim dijelovima Hrvatske.

“Od izbornih uspjeha su jednako važni uspjesi širenja naših ideja. Naše ideje više nisu ideje margine ljevice, već su prepoznate i korespondiraju s potrebama većine ljudi u ovoj zemlji, što nam daje nadu da je velika promjena moguća”, istaknula je Benčić.

Celakoski je poručio da Možemo! nikada nije skrivao svoj zeleno-lijevi ideološki profil, ali da su oduvijek htjeli politiku koja je okrenuta potrebama građana, bez obzira na njihov politički profil.

“Svaka generacija ima svoje zadatke. Zadatak naše generacije nije samo suzbiti korupciju, to je nužno i to radimo. Naš zadatak nije samo maknuti HDZ s vlasti, to je nužno i to ćemo napraviti. No, naš zadatak je dugoročniji, moramo provesti viziju pravednog i održivog društva, teme zelene ljevice staviti u središte društvenog i političkog interesa”, rekao je okupljenima.

"Siguran sam da znamo promijeniti državu na bolje"

Podršku stranci svojim dolaskom izrazio je i supredsjednik Europske zelene stranke Thomas Waitz, koji je poručio da je Možemo! građanima Hrvatske dao “stvarnu opciju za promjenu, istinsku građansku participaciju i pravu zelenu opciju”.

No, na skupštini su bili i predstavnici srodnih stranaka u Hrvatskoj, među kojima i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Vaš put je bio iznenađujuć, iznenađujuće brz i uspješan. No, s velikom snagom dolazi i velika odgovornost”, istaknuo je Grbin te izrazio uvjerenje u uspjeh zajedničkog ostvarenja promjene u hrvatskom društvu.

“Motiv prijašnjih govora bila je promjena, i mislim da nije svejedno kakva će promjena biti u Hrvatskoj. Ona u ovoj zemlji mora biti na bolje, a ja sam siguran da mi znamo kako to ostvariti”, poručio je Grbin.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije SDP-a i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka - 3 Skupljaju potpise za opoziv SDP i Možemo za smjenu Zlate Hrvoj Šipek: "Ne može se baviti progonom kriminala i lagati u Saboru"

Na marginama skupštine, kandidatkinja za članicu Upravnog odbora Ivana Kekin poručila je da članstvo od novog vodstva očekuje da stranku provede kroz 2024., superizbornu godinu, kada se održavaju izbori za EU parlament, parlamentarni izbori ali i predsjednički izbori.

Zaninović je pak, istaknuo da je svojom kandidaturom želio postati vidljiviji i na istaknutiji način uputiti kritiku samoj stranci.

“To je jedan od problema koje želim komunicirati, što u stranci nema mogućnosti kritike”, rekao je, ali i odbacio realnu mogućnost da bude izabran za koordinatora Možemo!.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene