Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako je pilot-projekt završio

Vojni helikopteri i dalje pomažu unesrećenima u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spremni smo na polijetanje danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima, prenosi MORH.

Ministarstvo obrane (MORH) izvijestilo je u ponedjeljak da će vojni helikopteri nastaviti pomagati unesrećenim građanima i turistima i nakon 9. siječnja, kada je završio pilot-projekt Helikopterske hitne medicinske skrbi (HHMS), koji Ministarstvo zdravlja više ne može financirati.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Hrvatska vojska - 2 NA NEODREĐENO Ministarstvo obrane raspisalo veliki natječaj: Pogledajte koja se radna mjesta nude i koji su uvjeti

"Nema razloga za zabrinutost jer posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima, kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina", istaknuo je zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO bojnik Ante Siniša Kozina.

Cijelo vrijeme imali smo posadu spremnu za polijetanje u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću. No, bilo je intervencija i danju, kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima, prenosi MORH riječi Kozine.

Hitni letovi od 1993.

Hitni medicinski letovi vojnim helikopterima kontinuirano se provode od 1993. godine, a helikopterske posade HRZ i PZO-a u stalnom su 24-satnom dežurstvu u 91. i 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a, te će nastaviti obavljati hitni medicinski prijevoz sukladno zahtjevima koje uputi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, navodi se u priopćenju MORH-a.

Piloti Eskadrile transportnih helikoptera bili su tijekom proteklog vikenda, od 8. do 10. siječnja, angažirani u akcijama hitnog zbrinjavanja troje pacijenata do Kliničkog bolničkog centra Split. Tako je helikopterom Mi-8 MTV u petak u večernjim satima hitnim letom s otoka Korčule prevezena pacijentica, dok su u subotu i nedjelju zbrinuti pacijenti s otoka Hvara i iz Orebića na poluotoku Pelješcu.

Tijekom prošle godine helikopterske posade HRZ i PZO-a imale su ukupno 464 medicinske intervencije, kojima su prevezli 510 pacijenata i više od 1000 osoba iz pratećeg osoblja (liječnički timovi, obitelji stradalih, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, itd.) te ostvarili preko 520 sati leta, objavio je MORH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene