Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ DOMAĆIH TVORNICA ZA VOJSKU

SURADNJA MORH-a I HRVATSKIH TVRTKI Ugovori vrijedni 230 milijuna kuna i 5000 novih radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Želimo direktno pomoći hrvatskim firmama da mogu biti konkurentne, da mogu dobiti sve te certifikate koji su vam potrebni da bi se mogli natjecati i da bi mogli osvajati nova tržišta", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Obvezni vojni rok u Hrvatskoj samo je pitanje dana. A premijer i ministar u ponedjeljak su potvrdili da se o detaljima još raspravlja. Hoće li dakle ići u vojsku ljeti, na tri ili četiri tjedna, nema jasnog odgovora, no sada znamo kako će hrvatski vojnik izgledati, tko će ga naoružavati, ali i hraniti.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

Iz hrvatskih tvornica za hrvatske vojnike. Pištolji, puške, kacige, čak i prehrambeni proizvodi - sve to našoj vojsci osiguravaju domaće tvrtke. Kacige stižu iz uspješne tvornice u Prelogu. Činjenica da ih nose hrvatski vojnici ulaznica je za svjetsko tržište.

"Želim napomenuti da smo mi tvrtka koja izvozi 98 posto, koja izvozi u 70, 80 posto zemalja svijeta. i bez potpore hrvatske vojske mi to ne bi mogli, nama na tenderima često pitaju, odnosno moramo priložiti potvrdu da snabdijevamo hrvatske oružane snage", kaže Alojzije Šestan, proizvođač vojne opreme.

Posljednji hit je kaciga napravljena isključivo za francusku policiju. "Ona ne samo da štiti od svih mogućih projektila, već ima i najmanju traumu i plus toga u ovu kacigu je ugrađen jedan pozitron plus, koji daje psihofizičku stabilnost vojniku i policajcu", ističe Šestan.

Među 34 tvrtke koje su u ponedjeljak s MORH-om potpisale ugovore vrijedne više od 230 milijuna kuna je i jedna karlovačka. Njihovo oružje omiljeno je diljem svijeta. "Amerika je nama tržište broj jedan, tamo smo prisutni više na civilnom i policijskom tržištu nego vojnom, ali nadamo se da će se i to promijeniti. Zadnjih godina smo napravili i iskorak u zemljama Bliskog istoka, a krenuli smo i u Afriku", kazao je Željko Pavlin.

Ugovori između hrvatske vojske i tvrtki rezultirat će zapošljavanjem više od 5000 radnika. "Želimo direktno pomoći hrvatskim firmama da mogu biti konkurentne, da mogu dobiti sve te certifikate koji su vam potrebni da bi se mogli natjecati i da bi mogli osvajati nova tržišta", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar nije mogao pobjeći ni od pitanja o uvođenju obaveznog vojnog roka. Kako nam je potvrdilo Ministarstvo obrane, uveli bi se ljetni kampovi, koji bi trajali tri do četiri tjedna. Svladavale bi se osnovne vojničke vještine, obavljao bi se društveno koristan rad i uvježbavala prva pomoć.

"Po pitanju vojnog roka imat ćete sve informacije, nemojmo ovaj događaj, ove hrvatske firme, hrvatske proizvode, 5000 ljudi, ne bih želio, shvatite me...", kazao je Krstičević.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako se "razmatraju različite opcije u Ministarstvu obrane, razgovarat ćemo o tome s potpredsjednikom Vlade". U vojsci još uvijek računaju koliko bi to sve stajalo. Kako doznajemo - sigurno ne manje od 300 milijuna kuna na godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene