Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Istraživanje Dnevnika Nove TV

EKSKLUZIVNO Bi li građani kupili dionice autocesta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada ima novi plan kako smanjiti javni dug, „mini“ monetizacijom: nema koncesije, ali ima prodaje na burzi tzv. IPO 51 posto dionica HAC ONC-a. Bit će manje novca, ali čini se da građani podupiru odustajanje i novi model. Donosi to DNEVNIK NOVE TV u istraživanju raspoloženja građana o toj temi.

POVLAČENJE OD MONETIZACIJE – GRAĐANI ZADOVOLJNI

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna 'Nema privatizacije' SLUČAJ AUTOCESTE 'Domoljubna koalicija je obećavala da neće biti novih kredita, a sad nas mole da dignemo novi'

Većina građana, njih 49 posto, podržava Vladinu odluku odustajanja od davanja autocesta u koncesiju na 30 ili više godina nekom od tri koncesionara. Istodobno njih 39 posto to ne podržava. A 12 posto njih nema stava.

ODUSTAJANJE - SLUŠAJU GRAĐANE I SKUPLJAJU POLITIČKE BODOVE

Kod odgovora na pitanje zašto, njih 21 posto kaže da je to zato što Vlada sluša građane koji su potpisali referendum. No zato 19 posto njih misli da je odluka donesena jer se Vlada nalazi u izbornoj godini. 12 posto misli da je odustajanje uslijedilo da se pokrpaju dugovi. Za 5 posto građana Vlada je nesposobna pa je odustala. A 2 posto misli da nije bilo odgovarajuće ponude pa se odustalo. Druge odgovore dalo je njih 9 posto. No većina zapravo ne zna ili njih 32 posto.

MINI MONETIZACIJA – GRAĐANIMA OK

Novi model, prodaja putem IPO 51 posto dionica HAC ONC-a, za većinu je prihvatljiva, to bi podržalo 52 posto građana, a 34 posto njih ne bi. Ne zna 14 posto ispitanika.

MIROVINSKI FONDOVI NOVI VLASNICI – GRAĐANI KAŽU ZAŠTO NE

Novi bi mogući vlasnici mogli biti mirovinski fondovi građana, a oni koji imaju udjele u fondovima većinom to podupiru. 54 posto građana nema ništa protiv da njihovi mirovinski fondovi postanu vlasnici, ali protiv te ideje je njih 39 posto. Ne zna 7 posto ispitanika.

NO GRAĐANI NEĆE KUPOVATI DIONICE

Ali zato velika većina, ili njih 81 posto, neće kupovati dionice pa se 2007. godina teško može ponoviti. Dionice će kupiti tek 15 posto građana, a ne zna njih 4 posto.

VINJETE SU IN, CESTARINA JE OUT

Većina građana podupire mogućnost da se uvedu vinjete umjesto cestarina. To bi, ako do toga dođe, podržalo 69 posto građana, dok je protiv njih 22 posto. Ne zna 9 posto ispitanika.

S VINJETAMA DOLAZE OTKAZI, GRAĐANI KAŽU - U REDU

Uvođenje vinjeta značilo bi i otpuštanje sigurno 700 radnika na naplatnim kućicama. 53 posto građana nema ništa protiv toga, a njih 39 posto ne bi se složilo kada bi uvođenje vinjeta značilo i otkaze. Ne zna njih 8 posto.

Istraživanje Dnevnika Nove TV proveo je Ipsos puls 19. ožujka među 605 ispitanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene