Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zato ne mogu komentirati 'prodaju' Ine

MOL: Od Vlade smo 2008. kupili 0 dionica Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MOL je danas priopćio da su dionice 2008. kupili od nekoliko tisuća državljana i branitelja Hrvatske.

Mađarski MOL u danas objavljenoj izjavi ističe da u prošlogodišnjoj javnoj ponudi dionica Ine nije kupio ni jednu dionicu od hrvatske Vlade te da stoga ne može interpretirati izjave i napise o 'prodaji' Ine.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Zgrada Ine Vlada ne otkriva detalje Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

'MOL je od Vlade Republike Hrvatske tijekom prošlogodišnje transakcije kupio 0, znači nula Ininih dionica, stoga ne može interpretirati izjave i napise o 'prodaji' Ine", izjava je Tamare Karagity iz međunarodnih komunikacija MOL Grupe.

>> Mesić: Uistinu ne znam što je Hrvatska dobila prodajom Ine

U njenoj se pisanoj izjavi napominje da MOL s interesom prati razno razne političke izjave i napise u medijima, koji u puno slučajeva ne odražavaju prošlogodišnja događanja. 'MOL je dionice Ine u listopadu 2008. godine kupio u procesu javne ponude od više tisuća državljana i branitelja Republike Hrvatske ponudivši fer cijenu u koju je uključena premija i platio ih 2800 kuna po dionici. Cijena iz javne ponude uključivala je 1110 kuna premije u odnosu na cijenu iz inicijalne javne ponude (1690 kuna)', ističe Karagity. Usporedbe radi, nastavlja Karagity, i jučer je burza zatvorena s cijenom dionice Ine od 1681 kune te stoga dioničari koji su prihvatili ponudu MOL-a računaju s više od 65 posto premije.

'Ovakve teorije nemaju veze s realnošću'

'Ova transakcija odobrena je od strane Burzovne komisije i Bruxellesa, kao i Agencije za tržišno natjecanje uz uvjet da se izdvoji i proda maloprodajna mreža Crobenz. Ovaj transparentni proces i nije mogao teći drugačije s obzirom da je MOL dioničko društvo, te svaka transakcija koju provodi mora biti provedena uz izravnu komunikaciju i uključivati sve javnosti", ističe Karagity.

MOL, naglašava, odbacuje sve izravne ili neizravne napise koji, rekonstruirajući prošlost, pokušavaju prikazati aktivnosti kompanije u krivom svjetlu.

'Ove teorije zavjere podsjećaju na nedavna podmetanja i priče o tome kako MOL svoje dionice Ine prodaje Surgutneftegasu ili bilo kome drugome, pa i ovoga puta poručujemo da ovakve teorije nemaju veze s realnošću', zaključuje se u izjavi.

I Vlada se obratila priopćenjem

Priopćenjem se oglasila i Vlada koja podsjeća da je Zakon o privatizaciji Ine donesen 28. ožujka 2002. godine (u mandatu Vlade premijera Ivice Račana), te je 17. srpnja 2003. godine sklopljen Ugovor o međusobnim odnosima dioničara kojim je MOL odmah stekao 25 posto plus jednu dionicu Ine te je omogućio MOL-u stjecanje novih dionica nakon pet godina od početka važenja Ugovora i definirao prava svake od ugovornih strana u odnosu na broj dionica.

Podsjeća se da je MOL 5. rujna 2008. objavio ponudu za dobrovoljno preuzimanje dionica, te je od raznih dioničara po cijeni od 2800 kuna za dionicu platio i preuzeo 2.215.537 dionica.Time je MOL stekao ukupno 47,155 posto ukupnog temeljnog kapitala Ine.

'Pritom MOL nije stekao ni jednu dionicu koja se nalazila u vlasništvu Republike Hrvatske te njezin udjel u temeljnom kapitalu Ine iznosi 44,832 posto', ističu iz Vlade.

Iz Vlade također ističu da je dodatak izmjeni i dopuni Ugovora o međusobnim odnosima dioničara omogućio Republici Hrvatskoj kupnju podzemnog skladišta plina po kupoprodajnoj cijeni od 514 milijuna kuna, koliko je iznosila i najniža procjena tržišne vrijednosti podzemnog skladišta plina.

'Tim je dodatkom također omogućeno da Republika Hrvatska u sljedećem razdoblju otkupi tvrtku-kćer Ine 'Prirodni plin d.o.o' o čemu se još pregovara', zaključuje se u priopćenju Vlade koje je objavio vladin Ured za odnose s javnošću nakon što tijekom dana je dobio veći broj upita vezanih za postupak privatizacije Ine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene