Obavijesti Video Pretražite Navigacija
METEORSKI USPJEH

Mlad, bogat i bivši bankar: Politički autsajder sada je novi vođa grčke ljevice

Stefanos Kasselakis - 1
Stefanos Kasselakis - 1 AFP
Aktualno Galerija Stefanos Kasselakis - 1 Stefanos Kasselakis - 1 Foto: AFP Stefanos Kasselakis - 3 Stefanos Kasselakis - 3 Foto: AFP Stefanos Kasselakis - 2 Stefanos Kasselakis - 2 Foto: AFP +0 Stefanos Kasselakis - 4 Galerija 1/4 >>
Grčka oporbena stranka Siriza izabrala je u nedjelju bivšeg djelatnika Goldman Sachsa Stefanosa Kasselakisa za svoga novog čelnika. Politički autsajder postao je nova politička zvijezda.

Mladi preplanuli političar s elitnim backgroundom postao je čelnik glavne oporbene stranke u Grčkoj. "Nikada vas neću izdati", rekao je Stefanos Kasselakis pristalicama koje su ga kasno u nedjelju dočekale kao rock-zvijezdu ispred sjedišta njegove stranke Sirize, glavne grčke oporbene stranke. 

Birali su novog čelnika nakon što je ljevičarska stranka ovog ljeta doživjela dva porazna izborna poraza od konzervativne Nove demokracije, zbog čega je Alexis Tsipras podnio ostavku nakon 15 godina na njezinu čelu.

Pridošlica Stefanos Kasselakis pojavio se praktički niotkuda kada je krajem kolovoza najavio svoju kandidaturu i uspio se probiti ispred bivše ministrice rada Achtsioglou, prve žene koja se natjecala za to mjesto i dotad favorita za vođu stranke. 

Ovaj 35-godišnjak potpuna je suprotnost svim dosadašnjim grčkim političarima. Rođen je u Haniji na otoku Kreti, u bogatoj obitelji koja je, prema njegovim riječima, bankrotirala još dok je bio dječak. Kao četrnaestogodišnjak osvojio je srebro na nacionalnoj matematičkoj olimpijadi Arhimed, a potom otišao studirati u SAD te je diplomirao ekonomiju na Sveučilištu Pennsylvania.

Kao student volontirao je u kampanji Joea Bidena za demokratske predizbore, a s faksa se odmah zaposlio u, ni manje ni više, jednoj od najvećih bankarskih grupacija na svijetu – Goldman Sachsu. Danas pak ima dionice u čak tri brodarske tvrtke s Floride: Tiptree Marine, SwiftBulk i SwiftTanker, no ne otkriva detalje svojih investicija, već te informacije drži privatnima.

Kasselakis se snažno zalaže za ukidanje vojnog roka, odvajanje crkve od države, prava životinja i poboljšanje statusa gej osoba. I sam je gej. On i njegov partner Tyler McBeth žive između Grčke i Floride te će uskoro postati očevi.

U jeku kampanje za novog šefa Sirize Kasselakis je zatražio – i dobio – policijsku zaštitu zbog online prijetnji njemu i njegovu partneru izrečenih temeljem spolne orijentacije.

Inače, Kasselakis je rekao da je iz prve ruke vidio kako kapital jeftino kupuje tuđi rad i kako arogancija zarađuje, te je odlučio da karijera u financijama više nije za njega, pa se okrenuo politici. 

Kasselakis je sebe opisao kao domoljubnog ljevičara i rekao da želi sve promijeniti i povratiti grčki san, piše Politico.

Nick Malkoutzis, urednik i suosnivač web-stranice za ekonomsku analizu MacroPolis, rekao je da bi Kasselakisov nedostatak političke pozadine i odsutnost konkretne ideologije označili kao "ništa više od čudaka u normalnim okolnostima".

"Umjesto toga, u kontekstu stranke koja se bori bez jasno definiranog razloga postojanja, njegova je kandidatura imala prednost jer je obećavala sve stvari svim ljudima. Kasselakis bi mogao biti jednako privlačan onim pristašama Sirize koji traže put natrag na vlast kao i onima koji traže nekoga tko će uzdrmati stranku.”

Stefanos Kasselakis - 1 Stefanos Kasselakis - 3 Foto: AFP

Radikalno ljevičarska Siriza došla je na vlast 2015. tijekom financijske krize u Grčkoj, porazivši glavne stranke u zemlji uz obećanje da će prekinuti i preokrenuti fiskalnu štednju koju su nametnuli vjerovnici. Ali njegov je radikalizam prigušen u ljeto 2015. kada je Tsipras, tada premijer, potpisao treći paket pomoći zemlji. Grčka je konačno izašla iz ere spašavanja 2018.

Birajući Kasselakisa, članovi Sirize tražili su vođu koji je vrlo sličan Tsiprasu, kaže Petros Ioannidis, politički analitičar i osnivač tvrtke About People.

"Nijedan od ostalih kandidata nije uzbudio niti uvjerio birače Sirize, koji su navikli na liderski profil Alexisa Tsiprasa i tražili su nekoga tko mu je nalik", rekao je Ioannidis. "Čini se da nitko od ostalih nije imao te karakteristike vodstva. Stoga su se nadali nekome koga nisu poznavali u nadi da će on biti bliži njihovom 'idealu'."

Kasselakisova pobjeda gura Sirizu u neistražen teritorij, a neki se boje da bi mogla rascijepiti stranku.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene