Grci u nedjelju izlaze na prijevremene izbore za novi parlament, na kojima oporba desnog centra predstavlja velik izazov za postojeću ljevičarsku vladu, izvješćuje BBC.

Galerija


Riječ je o prvim izborima nakon okončanja programa spašavanja grčkog gospodarstva, a predviđanja pokazuju da bi oporbeni konzervativci mogli srušiti ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu.

Vezani članci Slika nije dostupna Cipras položio prisegu: 'Uvijek ću se skrbiti za najviše interese svoje zemlje' Slika nije dostupna 'Tjedni koji dolaze bit će napeti': Pred EU su teški pregovori

Stranka Nova demokracija (ND), Kiriakosa Micotakisa, nada se dokončati više od četiri godine vladavine Ciprasove stranke Siriza.

Premijer Cipras sazvao je prijevremene izbore nakon izbornog poraza na svibanjskim izborima za Europski parlament. Redoviti izbori trebali su se održati u listopadu.

Glasačka mjesta otvorena su u 7 sati po lokalnom vremenu. To su šesti izbori u Grčkoj nakon globalne financijske krize 2008.

Zbog krize je pokrenut niz mjera financijske pomoći, a grčko gospodarstvo palo je za 28 posto između 2008. i 2016., dok su zbog nezaposlenosti mnogi Grci pali u siromaštvo. Grčka je izišla iz programa sanacije u kolovozu prošle godine kad se počeo vraćati gospodarski rast.

Micotakis je obećao niže poreze, veću privatizaciju javnih službi i planira ponovno pregovarati o dogovoru s kreditorima kako bi se omogućilo da u Grčku bude investirano više novca.

Cipras, koji je na vlast došao 2015., također je obećao više ulaganja, a nedavno je povećao mirovine.

Njegova investicijska politika također bi trebala biti tema ponovnih pregovora s kreditorima budući da zemlja ostaje pod supervizijom eurozone. Svaka od mnogobrojnih grčkih stranaka mora osvojiti najmanje 3% glasova da uđe u parlament, a sedam stranaka moglo bi osvojiti zastupnička mjesta.

Stranka koja pobijedi treba 151 mjesto u 300-članom parlamentu kako bi dobila većinu. Na izborima za Europski parlament Nova demokracija osvojila je 33,11 % glasova, dok je 23,78% glasalo za Sirizu. Najviši postotak glasača, onih u dobi 18-24 (30,5%) na tim izborima podržao je Novu demokraciju. (Hina)