Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti ustavna tužba?

VIDEO 'Nijedna Hrvatska vlada nikada nije donijela ovakvu odluku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela odluku da će 'švicarac' narednih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna! Odluku analizira Mislav Bago.

Mislav Bago osvrnuo se na reakciju predsjednika Vlade i odluku o zamrzavanju švicarskog franka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

VLADA ODLUČILA: 'Švicarac' će narednih godinu dana biti fiksiran na 6,39 kuna!

'Vlada je zapravo donijela odluku, točnije premijer Milanović očekivanu čini se, ali on sam kaže - ovo je odluka bez presedana za Hrvatsku. Hrvatska vlada nikada, nijedna nije donosila ovakvu odluku, ali, tvrdi premijer Milanović, bez presedana je i ovakav skok franka.

Za sve korisnike kredita u švicarskim francima sljedećih godinu dana će praktički biti zamrznuto stanje jer se tečaj fiksira što znači da se skokovi švicarskog franka na njih i na njihove kredite neće odraziti.

U veljači će platiti kredite kao što su ih plaćali u siječnju ili prosincu što znači da se u njihovim životima neće ništa dogoditi, ali im ostaje godinu dana da sa svojim bankama dogovore prebacivanje kredita iz švicarskog franka u kune, a tu će biti ključna uloga središnje banke koja će morati to sve iskoordinirati.

Ono što je svakako pitanje koje se nameće je postoji li strah ili mogućnost da netko podnese ustavnu tužbu i sruši ovakav zakon. Premijer Milanović je rekao da je svjestan te mogućnosti, ali nije komentirao hoće li će biti i kako će biti moguća reakcija Ustavnog suda ako do tužbe dođe, ali čini se da su on i Vlada odlučili da u roku 24 sata cijeli ovaj projekt završe i da građanima koji imaju kredite u švicarcima zatvore priču i da ne moraju više, kako je rekao, gledati svaki dan tečajnu listu.

A kada bi odluka Vlade mogla stupiti na snagu?

Vlada već sutra s izvanredne sjednice to šalje zastupnicima i sudeći po svemu to bi već u petak moglo biti usvojeno. Tako da se ovaj tjedan stavi točka na 'i' na priču o franku.

Trošak ovog fiksiranja je do 500 milijuna kuna, premijer je rekao da trošak ide na račun banaka. Hoće li banke to prihvatiti ili tužiti državu?

Bankari neugodno iznenađeni odlukom Vlade o 'švicarcu'

Banke su odmah izrazile nezadovoljstvo odlukom. One su predlagale tromjesečni moratorij, ali ne godinu dana. Naravno da će vrlo vjerojatno u bankarskom sektoru razmotriti mogućnosti ustavne tužbe. Mislav Bago razgovarao je s nekim bankarima koji kažu 'mislimo da je to vrlo izvjesno da ćemo podnijeti ustavnu tužbu Ustavnom sudu'. Ako se to dogodi Ustavni sud će morati žurno riješiti ovo pitanje jer je u pitanju zakon koji traje godinu dana, tako da se ne bi ta šteta učinila i većom bankama ako do ustavne tužbe dođe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene