Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

'Propušta' na sve strane: Može li se i gdje uštedjeti u državnom proračunu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago analizira može li se, gdje i koliko uštedjeti u državnom proračunu koji, pokazuje to slučaj parkiranja u Ministarstvu zaštite okoliša, 'propušta' na sve strane.

U Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja koje vodi ministar Mihael Zmajlović (SDP) toliko su loše isplanirali proračun da su na parkiranje potrošili 10 puta više nego što je bilo potrebno. Kako je to moguće?

Zabrinjavajućeje da su u Ministarstvu još 2012. vidjeli problem s enormnim cijenama parkiranja, ali nisu ništa napravili. Nisu se dogovorili s Gradom, nisu uspjeli racionalizirati svoje troškove, ponajprije ministar Zmajlović koji ima za 200 posto veći trošak za parkiranje nego što ga je imao prijašnjih godina. Ovdje govorimo o nekoliko stotina tisuća kuna, no to je 65 prosječnih plaća ili ono što bi pet zaposlenih primalo godinu dana.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Slika nije dostupna Rebalans proračuna Ako ministri ne uštede dovoljno, idu na popravni

Taj novac niti će spasiti niti uništiti državnu blagajnu, no nešto je tu puno važnije, a to je poruka. Poruka kako se u krizi i na koji način s par stotina tisuća kuna racionalno ili neracionalno ponaša. U isto vrijeme, neki drugi ministri besprijekorno troše državni novac.

S jedne strane novac curi, a s druge se rebalansom treba uštedjeti svaka kuna. Nameće se pitanje ima li još i koliko takvih mjesta u proračunu?

Ministarstvo zaštite okoliša: nismo rastrošni

To ne da su to rupe, nego rupetine gdje se moglo uštedjeti ili se može u budućnosti. Primjer je državnih nabava. Godišnje na nabavu država troši 25 milijardi kuna. Kada bi se sve to objedinilo na jednom mjestu, uštede bi bile 15 do 29 posto. Govorimo o pet milijardi kuna u dugoročnom razdoblju.

Takvih je stavki na desetke ako ne i stotine u proračunu na kojima je moguće uštedjeti po milijun kuna, po deset milijuna i već smo na par milijardi kuna. No samo treba dubinski zaroniti u sve to, a pitanje je što se može učiniti u 2015., izbornoj godini. Ali zasigurno, prostora u proračunu, da država može normalno funkcionirati, da se mogu normalno isplaćivati plaće i mirovine, ima za nekoliko milijardi kuna, racionalno da se uštedi i da se ništa ne dogodi. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene