Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s Mislavom Bagom

'Ako nam političari budu tvrdoglavi, ne gine nam da nakon ovih moramo na još jedne izvanredne izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S Mislavom Bagom, vrhunskim poznavateljem političke scene u Hrvatskoj, reporterom i voditeljem projekta Izbori 2016. na Novoj TV, razgovarali smo ususret izvanrednih parlamentarnih izbora.

Brojni političari u raznim su situacijama tijekom niza godina sjedili u 'vrućoj stolici' nasuprot Mislava Bage i odgovarali na njegova pitanja. Političku situaciju u Hrvatskoj poznaje iznimno dobro i izvanredna je osoba za razgovor kada je u pitanju unutarnja politika Hrvatske, a posebno skorašnji izvanredni parlamentarni izbori koji se održavaju 11. rujna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reporteri Nove TV 'Nema tajne, predanošću do najboljih rezultata' Slika nije dostupna Izborni razgovori Bandić: Trenutno sam gradonačelnik Zagreba, a od 11. rujna premijer

S obzirom na političku situaciju u kojoj se nalazimo od proših izbora, stječe se dojam da izborna kampanja nije završila još od tada. Kako ocjenjujete izbornu kampanju? Ima li neka stranka koja je u međuvremenu napravila dobre poteze ili pak neka koja je radila najveće gafove u odnosu na druge?

Izbori u svakoj zemlji počinju kad završe zadnji izbori. To je logično svugdje, osim vjerojatno u Hrvatskoj gdje se svi prave da nije tako. Činjenica je da nitko nije očekivao izbore tako rano. Svi su očekivali da će ova Vlada pasti, ali ne baš u ljeto. To je možda iznenadilo političke stranke. Kakva je kampanja? Za sada možda manje usredotočena nacionalno, ali još nije kasno da u sljedeća dva tjedna i taj zaokret naprave političari što se polako i čini. Čini mi se da pokušavaju igrati na ekonomskom polju. Tu im i ne ide tako dobro s obzirom da su se godinama i desetljećima bavili poviješću, pa su se onda sada naglo usmjerili na pitanja o ekonomiji – kako povećati plaće ili mirovine, a dati konkretan odgovor, to zna biti vrlo teško. Je li neka stranka odskočila? To je sve više-manje predvidljivo, očekivano – za sada. Ali, kažem, za dva tjedna se čuda mogu dogoditi na gore ili na bolje. U Hrvatskoj me iskustvo uči da kod nas zna biti na gore.

Politička kriza, koja je kulminirala padom Vlade, posljedično je utjecala na jako lošu percepciju politike i političara kod građana. Što biste Vi više voljeli vidjeti kod političara? Što bi oni trebali u ovom trenutku raditi više da poboljšaju povjerenje građana u političare?

Prvo, mi smo vlada demokracije i vjerojatno će trebati još desetljeća da uopće građani steknu povjerenje u institucije. Nakon institucija - i u osobe koje to vode, pa tako i na političare. S obzirom na to da smo imali stranke pod istragama, stranke optužene za korupciju, političare i bivšeg premijera u zatvoru, pod optužnicama koje su povučene - uopće je teško vjerovati da postoji visoko razumijevanje ili visoka potpora politici i političarima. U politici, ono što ja znam, rekao bih da ima oko 90% onih, i s lijeva i desna i iz centra, koji čestito žele nešto zastupati. No uvijek ih naravno, kao plimni val, zaskoče oni mangupi, i na ljevici i na desnici i na centru, koji politiku doživljavaju kao jedno vrlo osobno zanimanje gdje se vrlo brzo može osobno okoristiti, glumeći da radiš za opće dobro.

Kakvu izbornu noć očekujete? Očekujete li izborna iznenađenja?

Izborna noć će prije svega biti duga, duga, duga, duga. I bojim se da ćemo imati reprizu izbora od 2015., možda pet mandata gore na jednoj strani, pet mandata dolje na drugoj strani i zapravo ćemo imati početak drugog poluvremena i političkog mrcvarenja ili nekog dogovora, u kakvoj takvoj Vladi, krhkoj, velikoj koaliciji. Ili ćemo opet praktički ići na izbore po treći put u godinu dana.

Što očekujete nakon izbora 11. rujna? Možemo li očekivati političku stabilizaciju ili novu krizu?

To sve ovisi zapravo o liderima dviju velikih političkih opcija, Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću. Postoji li kod njih razum i želja da se stabilizira Hrvatska u sljedećem razdoblju, vrlo vjerojatno će možda pokušati stvoriti veliku koaliciju na godinu ili dvije s tri do četiri točke koje se trebaju napraviti za ovu zemlju. U protivnom ćemo ići na treće izbore, koji će opet zapravo građane udaljiti od birališta i političara. Sad je zapravo sve na njima, jesu li spremni biti državnici ili političari koji će trčati od izbora do izbora misleći da će u sljedećem krugu dobiti mandat više, a zapravo se sve to bude dogodilo i vrtjelo u tim relacijama, kao što sam rekao, pet mandata gore, pet mandata dolje. Španjolska je najbolji primjer, oni su već treći put na biralištima u godinu dana, mi drugi puta u godinu dana, a ne gine nam, ako će biti tvrdoglavih političara, da nam se to dogodi i treći put.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene