Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćirilica u Vukovaru?

Šeparović poručio Penavi da je dužan slušati Ustavni sud, ali i dodao: "Nećemo u Vukovar slati policiju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, komentirao je izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave vezanu uz odluku Ustavnog suda o pravima pripadnika srpske manjine u tom gradu.

Penava je u nedjelju na konferenciji za novinare kazao da su Vukovar i Vukovarci teško došli do određenog stupnja snošljivosti i suživota. Dodao je da osjetljivim temama iz Domovinskog rata u Vukovaru treba prići oprezno jer se drugačije ugrožava mir i stabilnost u gradu.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Dnevnik.hr) PENAVA O ODLUCI USTAVNOG SUDA "Situacija u Vukovaru neće biti zrela za bilo kakve iskorake sve dok žrtve rata ne nađu svoj mir i svoju pravdu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRESICA O ODLUKAMA Ustavni sud poručio gradskim vlastima Vukovara: Potrebno je povećati prava pripadnika srpske nacionalne manjine

Podsjetio je da su u Vukovaru tijekom Domovinskog rata narušena temeljna ljudska prava jer su Vukovarci "masovno ubijani, mučeni, zatvarani, silovani" te da, dok žrtve tih događanja ne dobiju pravdu i svoj mir - nema mjesta za iskorake koji bi bili nadograđivanje ljudskih prava srpske manjine u tom gradu.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović gostovao je na N1 televiziji. Govorio je o pravima srpske manjine u Vukovaru i odluci Ustavnog suda.

Istaknuo je da je situacija u Vukovaru specifična, ali i da se ustavni zakon treba primjenjivati u cijeloj Republici Hrvatskoj. "Ustavni sud je u svojoj odluci iz 2014. rekao i obvezao Gradsko vijeće, nakon što su se pokušale silom uvesti dvojezične ploče, da u roku od godinu dana propiše i uredi za cijelo područje kolektivna i individualna prava srpske nacionalne manjine uzimajući u obzir njihova legitimna prava, ali i posljedice velikosrpske agresije koja je zahvatila Vukovar i stradanje hrvatskog naroda", kazao je Šeparović.

Upitan je li to bio pretežak zadatak za Vukovar, kazao je da Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina navodi da je na statutima lokalne samouprave ovlast da oni odlučuju o postupnoj primjeni tih prava. "Imaju dva prava koja ne mogu isključiti, a to je pravo na upotrebu jezika i pisma u javnoj komunikaciji i pravo građana na dobivanju isprava na svom jeziku.

Vezano uz izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je kazao da još nije vrijeme za to, Šeparović je rekao: "Odluke Ustavnog suda se moraju izvršavati i njih je dužna izvršavati svaka pravna i fizička osoba, to je dužnost prvenstveno gradonačelnika i Gradskog vijeća. Neću polemizirati s gradonačelnikom, mi smo svoje rekli. Mi imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad.

Mi od lokalne vlasti očekujemo da odluku provedu. Ovo su emocije, ja ih razumijem, ali pozivam gradonačelnika i vijeće da u listopadu postupe po svom statutu i razmotre dosegnuti stupanj razumijevanja, snošljivosti i tolerancije, i to obrazlože.

I general Gotovina je po izlasku iz haškog zatvora rekao da je rat završio, okrenimo se budućnosti. Onaj tko je ostao bez ičega, neće mu upotreba ćirilice ili srpskog jezika vratiti najmilije, ja sam toga svjestan, ja sam duboko svjestan trauma, ali moramo se okrenuti budućnosti. Uvjeren sam da će gradonačelnik to shvatiti i postupiti po tome".

Na pitanje što će se dogoditi ako vukovarske vlasti ne postupe po naputku Ustavnog suda, rekao je da su oni pozvali Vladu da osigura tijela da provedu ovu odluku. "Vlada je to i inače dužna provoditi. Sad je na Vladi da ovo pitanje riješi. Podsjetili smo je i na nalog da uredi prikladan pravni mehanizam i uredi što se događa, ako lokalne vlasti ne postupe po zakonu. I tada smo rekli dok se ne donese zakon po kojem bi se uredio pravni mehanizam, ne smije se nasilnim mjerama provoditi zakon.

Tako se neće ni ova odluka raditi, jer nije cilj da se razbijaju ploče, da se podsjeća na traume koje su ti ljudi pretrpili, nego je svrha dijalog. On je mukotrpan, težak, ali nema alternative. Nećemo slati policiju tamo, to je sigurno, ali ćemo biti uporni u provedbi naše odluke. Nije to politička odluka, Ustavni sud ne donosi političke odluke, nego one mogu imati političke implikacije."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene