Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak iz Slovenije

Cerar otvoreno zaziva europske dužnosnike da podrže Sloveniju oko Piranskog zaljeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar otvoreno zaziva europske dužnosnike da prihvate njihov stav kao ispravan. Sve je rekao u intervjuu za slovenski kanal A.

Evo što je sve slovenski premijer Miro Cerar kazao o Piranskom zaljevu u intervjuu za emisiju Svet slovenskog kanala A.

Pročitajte i ovo Janez Janša (Foto: AFP) Pobunio se protiv diplomatske ofenzive Janša pozvao Cerara na "time out" u graničnom sporu s Hrvatskom Policija čuva savudrijske ribare (Foto: Dnevnik.hr) U ranu zoru Igra živaca u Savudriji: Snimili smo susret hrvatskih ribara i slovenske policije

Kako gledate na sve ovo skupa?

Ja sam predsjedniku hrvatske Vlade jasno rekao da Slovenija neće izazivati napetosti, ali očekujem jednako ponašanje i s njihove stane. Rekao mi je da će i oni biti korektni iako vidimo već danas prve pokušaje provokacija. Tu je naša policija, i zato ih moram pohvaliti, postupila vrlo profesionalno. Sve smo to zabilježili, jer sve zabilježbe i primjedbe moramo kasnije isporučiti europskim institucijama. Zato bih posebno apelirao na naše državljanke i državljane da sada nije trenutak da izazivamo nekakve nemire ili događanja koji bi mogli dovesti do incidenata. Moramo ostati mirni.

Kada se potpisivao arbitražni sporazum, Vi ste bili protiv. Kako sada gledate na to što smo zapravo dobili?

Ta opcija dodira s otvorenim morem kada smo potpisali sporazum nije bila jasno određena. Slovenija je dobila je izlaz na otvoreno more. Doduše, ne u istoj mjeri kako su ga očekivali potpisnici arbitražnog sporazuma. Ali to je definitivno najviše u ugovoru o arbitraži što smo dobili. Naravno, naša su očekivanja bila nešto veća. Nečim smo razočarani; nečim zadovoljni, ali međunarodno pravo moramo ispoštivati i odluku o arbitraži. I ponavljam, više od toga nećemo dobiti nikakvim pregovorima. To je optimum i pravno obvezujuća odluka za obje države.

Trebam reći i da ćemo do 10. srpnja imati napisani dokument u kojem će biti potpuno jasno rečeno što odluka kaže i koji su parametri. I treba reći da je taj prolaz do otvorenog mora definitivno tu i to je fizički prolaz koji ide preko hrvatskog teritorijalnog mora i zato moramo doraditi pravila plovidbe, kako će ga koristiti Slovenija, koja će biti pravila plovidbe ili preleta. To će hrvatskom teritorijalnom moru oduzeti dio suverenosti i Sloveniji omogućuje da tu uredi svoje interese, mislim da tu moramo djelovati vrlo umjereno.

Jučer ste se čuli s hrvatskim kolegom, on dolazi u Sloveniju. Najavili ste notu koja će odrediti da se sve riješi u slijedećih 6 mjeseci, ali s hrvatske strane čini se kao da ćete razgovarati sa zidom.

To su te prve reakcije i ja vjerujem da će se s vremenom promijeniti. Ne treba zaboraviti da su Hrvatska i Slovenija članice Europske unije. Europska unija počiva na vladavini prava. Ako ne poštujemo vladavinu prava, Europska unija nema svoju pravu svrhu.

Zato je važno da se obje zemlje i cijela Europska unija dogovore i ispoštuju međunarodno pravo i odluke međunarodnih sudova te da ih izvršavamo. Zato sam uvjeren da će cijela Europska unija zastupati i poštivati to stajalište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene