Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U konavoskom mjestu Pridvorje

Miris kuhanog mesa i kupusa - natjecanje u kuhanju zelene manestre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim tradicionalne šetnje dubrovačkim znamenitostima, sve više gostiju odlučuje se na putovanje u dubrovačku okolicu i uživanje u ruralnim posebnostima.

Nemali broj gostiju tako se uputio u konavosko mjesto Pridvorje, gdje su se ekipe iz cijele najjužnije županije natjecale u kuhanju tradicionalne zelene menestre.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nepristojni turisti Počela je sezona povraćanja i uriniranja po Splitu: "Znaju gdje mogu piti dok se ne osvijeste" Turizam u Dubrovniku - 1 Novi zakon Perjanica hrvatskog turizma kreće u borbu s nagomilanim turističkim krevetima

Cijelo Pridvorje mirisalo je po kuhanom mesu i kupusu, tradicionalnoj konavoskoj menestri. 'Večeras sudjeluje 14 ekipa. Većina od njih su nove ekipe u odnosu na lani', rekao je Perica Pušić iz 'Agroturizma'. Iako je u ekipi bilo šest članova, svaka je imala i pomagače. 'Ja sam zapravo došla malo asistirati, tu je ekipa stručnjaka koja je kuhala, a ja sam se pridružila u finišu', rekla je glumica Jelena Perčin.

>> Vlahušić: 2011. za Dubrovnik je bila dobra godina

A koji su bitni sasojci za tradicionalnu menestru? 'Dobro meso, nekoliko vrsta mesa: treba biti dobre kaštradine, dobre pancete, dobrih kobasica, malo glave. Jako bitno je, ima 4 vrste kupua, 3 vrste raštana, ima verza, ima bijeli kupus. Svi ti kupusi zajedno daju jednu specifičnu aromu', rekao je kuhar Niko Alamat.

Dobra menestra traži i dobro vino. 'Uz menestru, po meni, idu crna vina. Plavac, kaberne', rekao je vinar Niko Bratoš. Odmjeravanje snaga u kuhanju menestre, osim gastronomske, imalo je i turističku svrhu. Najviše se svemu obradovala skupina Japanaca. 'Njima se to jako sviđa, jako dopada, zapravo su oduševljeni. Oni nisu znali da postoji takav oblik turizma', rekao je Eduard Tripković Katayama, voditelj HTZ-a u Japanu.

A pjesma i dobra hrana turiste su toliko oduševile da su već najavili povratak dogodine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene