Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve reakcije

Operacija Barbika: 'Iza ove afere krije se druga strana!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Holy je također dobila dokument koji sadrži popis aktivnosti za diskreditiranje Kolinde Grabar Kitarović

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan optužio je danas HDZ da stoji iza 'akcijskog plana Barbika', koji je jučer anonimno poslan u Ured predsjednika, no iz HDZ-a demantiraju takvu mogućnost i poručuju kako treba pogledati kome objavljivanje takvog dokumenta ide u prilog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIMOPREDAJA DUŽNOSTI Pobijedio je na izborima, ali na Pantovčak neće tako brzo: Kada će Zoran Milanović preuzeti dužnost? Slika nije dostupna OGLASIO SE JOSIPOVIĆ "Predsjednica Republike, vidjeli smo više puta, prekrasno pjeva! Mogla bi pokazati i pijanističke vještine, evo, da je podsjetim..."

U Uredu predsjednika jučer su primili dokument s oznakom 'strogo povjerljivo' i naslovom 'Akcijski plan Barbika', a navodna članica SDP-a koja se nije predstavila u popratnom pismu piše kako je materijal pripremljen u stranci i predstavlja radnu verziju plana predizborne kampanje Ive Josipovića.

Dokument na 13 stranica donosi 'savjete' kako nastupati protiv HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a savjetuje se, među ostalim, blaćenje kandidatkinje, koju bi Josipović u kampanji trebao nazivati Barbikom.

Josipović o 'Barbiki': 'Žele naškoditi meni, ali škode i Kolindi Grabar Kitarović!'

Igor Dragovan ističe kako SDP nema nikakve veze s 'operacijom Barbika', a krivca vidi u HDZ-u.

'Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo ogovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika Republike na najprljaviji mogući način. To je već viđeno i građani bi se se trebali zamisliti što ih čeka ako oni budu imali odgovornost i kompletan represivni aparat u svojim rukama', rekao je Dragovan novinarima u Saboru.

HDZ-ovac Miroslav Tuđman kaže, međutim, da je riječ o uratku 'ispod svake političke, intelektualne i moralne razine' te da anonimni dokument nije došao iz HDZ-a.

'Akcijski plan Barbika': Kako oblatiti Kolindu Grabar Kitarović?

'U politici uvijek treba pitati kome nešto ide u prilog. Ako netko izađe s time van i kaže, 'je, ja sam ugrožen nelegitimnim ili nelegalnim metodama', onda je to doista providno i upitno', rekao je Tuđman.

Komentirao je i Josipovićevo tumačenje da dokument dolazi iz paraobavještajnog podzemlja.

'Termin paraobavještajno podzemlje je nešto što naprosto ne postoji. To je jedna fikcija, jedan odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi', tumači Tuđman.

Nenad Stazić (SDP) potvrdio je da je 'Barbika' anonimno stigla i na njegovu adresu.

'Vjerujem da je došla još na stotine adresa. Pročitao sam to. Tu se radi o jednom stupidnom uratku glupog pojedinca ili grupe autora s bitno reduciranim kognitivnim mogućnostima. Stvar je stvarno bedasta, a cilj je jasan, pokušati oblatiti SDP i predsjednika Josipovića kao one koji su spremni voditi prljavu kampanju', rekao je Stazić.

Ustvrdio je da SDP nikada nije vodio prljave kampanje, što se, kaže, moglo vidjeti i na Josipovićevoj kampanji za prošle predsjedničke izbore.

'Svi koji su pratili tu kampanju mogli su vidjeti da je to bio uzor političke korektnosti i čistoće', kazao je Stazić.

Tko stoji iza 'anonimke' Stazić nije želio nagađati.

'Barbika' je stigla i na adresu čelnice Oraha Mirele Holy.

'Jučer kada sam se vratila kući me to dočekalo i odmah mi je bilo jasno da se radi o jednom prilično besmislenom pokušaju diskreditacije predsjednika Ive Josipovića', kazala je Holy.

Potvrdila je da se u dokumentu spominje i njezino ime, što smatra 'totalno glupim i besmislenim'.

Uvjerena je da ovaj slučaj pokazuje da će određeni krugovi voditi vrlo prljavu kampanju te da plan dolazi 'vjerojatno iz Josipoviću suprotnog tabora'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene