Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema podršku

Mrsić povukao prijedlog Zakona o povremenim poslovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je bio jedan od zakonskih prijedloga zbog kojega su sindikati organizirali izjašnjavanje članstva o općem štrajku.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava povuklo je prijedlog Zakona o povremenim poslovima iz procedure i time odustalo od jednog od zakonskih prijedloga zbog kojega su sindikati organizirali izjašnjavanje članstva o općem štrajku.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

U dopisu upućenom sindikalnim središnjicama ministar Mirando Mrsić obrazlaže povlačenje tog zakona time što 'tijekom javne rasprave zainteresirana javnost nije izrazila podršku tome prijedlogu'.

ZA ili PROTIV: Počelo glasovanje radnika o generalnom štrajku

Sindikalne središnjice organiziraju od 13. do 24. siječnja izjašnjavanje sindikalnog članstva, kao i svih zaposlenih koji se žele priključiti, za sudjelovanje u općem štrajku protiv novog Zakona o radu (ZOR) i Zakona o povremenim poslovima jer smatraju da bi takvi zakoni dodatno smanjili radnička prava.

Sindikalci su se usprotivili prijedlogu Zakona o povremenim poslovima tvrdeći da bi se njime omogućilo iskorištavanje radnika i rušila cijena rada, a da se pritom ne bi riješio problem rada na crno.

Povlačenje spornog prijedloga iz procedure ne mijenja ništa u planovima sindikata za mogućim organiziranjem općeg štrajka jer nisu ispunjeni zahtjevi u vezi izmjena ZOR-a, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Spremni smo se vratiti za pregovarački stol ako Mrsić ispuni naše glavne zahtjeve oko ZOR-a, poručio je Sever.

Sindikati traže da Ministarstvo odustane od prijedloga po kojem bi poslodavac mogao produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo od 56 do 60 sati tjedno. Također im je neprihvatljiva fleksibilizacija zapošljavanja radnika preko agencija za privremeno zapošljavanje.

Zbog najavljene fleksibilizacije radnog zakonodavstva sindikati su izašli iz Gospodarsko-socijalnog vijeća, organizirali su prosvjed na Markovu trgu pod nazivom 'STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom', te su organizirali izjašnjavanje o općem štrajku.

Mrsić je za to vrijeme ponavljao da su izmjene radnog zakonodavstva nužne radi povećanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i omogućavanja lakšeg zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene