Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor mu ukinuo imunitet

Čehok ostaje u pritvoru, ispitat će ga u USKOK-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su saborski zastupnici podržali prijedlog MIP-a o ukidanju zastupničkog imuniteta Ivan Čehok priveden je u USKOK.

Noć će provesti u pritvoru, a ujutro će biti ispitan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na zahtjev dorh-a Mito, zloporaba položaja i ovlasti...: Kuščeviću dodatno skinut imunitet zbog proširenja istrage Slika nije dostupna Nakon odluke o Tomislavu Sauchi SPD: Praksu skidanja imuniteta treba promijeniti

Čehoka se tereti da je u zadnje tri godine pogodovao tvrtkama T7 grupe u vlasništvu lokalnog tajkuna Davora Patafte i gradski proračun oštetio za najmanje 29 milijuna kuna. Sumnja se u pogodovanje pri dodjeli posla sanacije varaždinskog odlagališta Brezje kao i u zamjenu gradskog zemljišta za jeftinije privatno. Slučaj su prijavili lokalni HNS-ovci.

Patafta i članica uprave njegove tvrtke Narcisa Huljev, zajedno s još jednom osobom također su uhićeni.

Ako se Čehoku dokaže krivnja prijeti mu od 3 do 5 godina za udruživanje i maksimalno 10 godina zatvora za zlouporabu položaja i ovlasti.

Sabor mu gotovo jednoglasno ukinuo imunitet

Sabor je ukinuo imunitet zastupniku Ivanu Čehoku s 87 glasova 'za', dva 'protiv' i jednim suzdržanim. Suzdržana je bila Dubravka Šuica, dok su zastupnici Ivan Drmić i Boro Grubišić bili protiv ukidanja imuniteta.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok oko 11:30 sati je izišao iz svoje obiteljske kuće u Varaždinu u pratnji predstavnika pravosuđa koji su ga automobilom prevezli u varaždinsku gradsku vijećnicu.

Čehoku je izvršen pretres ureda, a on je na izlasku iz kuće izjavio da je riječ o pretrazi vezanoj uz stvari koje su već istražene te da je sve bilo korektno. Na ulasku u gradsku vijećnicu kazao je novinarima da se radi o prijavama protiv njega, o kojima je on rekao sve što je imao reći. 'Nisam utjecao na Gradsko vijeće koje je donijelo odluku', kazao je Čehok ne navodeći na koju se to odluku odnosi.

MIP predložio skidanje imuniteta

MIP je danas predložio Saboru da udovolji zahtjevu USKOK-a te skine zastupnički mandat nezavisnom zastupniku Čehoku kako bi ga policija mogla uhititi i pritvoriti zbog sumnje da je počinio kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. U zahtjevu USKOK-a od Sabora se tražilo da odobri lišavanje slobode Čehoka te da mu se odredi mjera pritvora i istražnog zatvora. MIP je danas jednoglasno Saboru predložio da odobri taj USKOK-ov zahtjev.

Vlada Bruxellesu pisala o Čehoku?

U zahtjevu je stajalo da se Čehoka osnovano sumnjiči da je počinio kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenog djela (članak 333. stavak 1. Kaznenog zakona) te tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti (članak 337. stavak 1. i 4.).

Iako iz DORH-a to do sada nisu željeli potvrditi, ali ni opovrgnuti, mediji su ranije pisali da USKOK Čehoka istražuje zbog sumnji u nezakonitosti oko zamjene zemljišta kod varaždinskog groblja, kao i poslova vezanih uz projekt mehaničko-biološke obrade otpada.

Navodno se među tridesetak stranica iz zadnjeg izvješća o Poglavlju 23, koje je Vlada uputila u Bruxelles i koje nisu dostupne javnosti jer opisuju istrage DORH-a i USKOK-a, nalaze i one posvećene istragama protiv Čehoka. (A.E./ Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene