459012
459012
459012
459012
459012

Porodiljne naknade rastu na 4000 kuna, nije se odustalo od 1000 eura za bebe

  • , 01.12.2016., 12:50
  • Autor:
  • komentara

Ministrica demografije i obitelji Nada Murganić, potvrdila je nagađanja medija proteklih dana o povećanju roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta.

 
 
 
 
Veće porodiljne naknade (Video: Dnevnik Nove TV)
Veće porodiljne naknade (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministrica Nada Murganić rekla je u četvrtak po dolasku na redovnu sjednicu Vlade, da će povećanje naknada za roditelje biti u skladu s proračunom za 2017. godinu i da će namijenjena sredstva u tom smislu biti dostatna za drugi dio 2017. godine, kad bi izmjene zakona trebale stupiti na snagu.

Spomenute naknade trebale bi s dosadašnjih 2660 kuna narasti na 4000 kuna prema tom novom planu i prijedlogu proračuna.

"Već sam govorila, kad smo došli i kad smo rekli da ćemo imati upravu za demografiju, da ćemo se ozbiljno pozabaviti mjerama za demografsku revitalizaciju. U projekcijama proračuna za 2017. namijenjena su određena sredstva i u okviru tih odobrenih sredstava, za koja vjerujemo, da će po usvajanju državnog proračuna za 2017., ostati takva, kakva jesu. Radimo izračune u suradnji s HZZO-om, koji imaju najtočnije podatke za trenutno stanje i porodiljnih naknada koje se koriste, tako da mislimo da ćemo s izmjenom zakona, koji će najkasnije 1. srpnja 2017. stupiti na snagu, dakle, ići na povećanje naknada. Dakle ne radi se o delimitiranju, nego o povećanju, s obzirom da su sadašnji iznosi zaista skromni, koje će biti ipak značajnije", ističe Murganić.

"Detalji će se razraditi u zakonu", dodala je ministrica i odbila je komentirati podatke. Za postojeće brojke i predviđena sredstva u projekciji proračuna za 2017. godinu kaže da su oboje realni. "Nećemo probijati proračun, mi smo vrlo disciplinirano ministarstvo", naglasila je.

"Proračunom je predviđeno 158 milijuna kuna", rekla je ministrica Murganić i dodala da će to biti dovoljno prema dosadašnjim izračunima za 2017. godinu, odnosno njezinu drugu polovicu.

Isto tako, Murganić je poručila da je povećanje naknada na državnoj razini, a ne regionalnoj. "Da li ili koje lokalne općine imaju neke dodatne stimulacije, to je na razini njihove odluke i to svakako podržavamo", zaključila je Murganić.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.

Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. "Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti", rekla je.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se