Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽI ISTRAGU

Spor oko voditeljice kurikularne reforme: Plenković oštro odgovorio ministrici obrazovanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema analizi natječaja po kojem je izabran novi tim za kurikularnu reformu, koju je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete za voditeljicu ekspertne skupine. Ministrica Blaženka Divjak već mjesec dana bezuspješno čeka očitovanje Dijane Vican, predsjednici premijerovog Posebnog stručnog povjerenstva za Strategiju obrazovanja.

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja još prije mjesec dana završilo analizu natječaja na temelju kojeg su izabrani članovi Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, koja je pokazala da šefica te skupine Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete za to mjesto, analiza se još uvijek tretira kao interni dokument. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KURIKULARNA REFORMA Premijer presjekao čvor: Radovan Fuchs imenovan posebnim savjetnikom za provedbu kurikularne reforme Slika nije dostupna Imaju vremena do petka Ministrica Divjak: Na povjerenstvu je da odradi Akcijski plan za provedbu strategije obrazovanja

Razlog zbog kojeg dokument još nije objavljen je, među ostalim, i to što se o njemu nije očitovala Dijana Vican, predsjednica premijerovog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, čije je očitovanje još 15. srpnja zatražila Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, piše Jutarnji list.

U analizi, koju je objavio Jutarnji, među ostalim stoji da Buljan Culej ne ispunjava uvjete za voditeljicu premapravilima koje je donijelo samo Povjerenstvo, ali i da njen akcijski plan kojim se prijavila na natječaj nije onaj kojeg je predstavila medijima. Utvrđeno je i da uvjeti koje je utvrdilo Povjerenstvo nisu istovjetni onima u natječaju Ministarstva obrazovanja.

''Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavio analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo, nije očitovalo. Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese. Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima'', kazala je za N1 ministrica Blaženka Divjak.

Plenković: Vican odlično radi

Vrlo brzo je stigao i odgovor premijera Andreja Plenkovića koji je iz Jelse poručio da Dijana Vican ima njegovu punu potporu. 

"Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije, a vidim i da neki interni dokumenti cure po medijima. Očekujem da će ministrica Divjak pronaći onoga tko te radne dokumente distribuira medijima", kazao je premijer. 

Vican: Zgrožena sam, potražit ću pravnu zaštitu

Nakon što se u medijima pojavila analiza MZO-a u kojoj je se proziva za odugovlačenje s očitovanjem, Vican je u izjavi za N1 televiziju najavila pokretanje pravne akcije zaštite svojeg osobnog i stručnog integriteta.

"Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja", poručila je Vican za N1.

HNS: Kvalitetna i brza reforma obrazovanja mora biti ispred interesa pojedinaca

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati ocijenila je kako je riječ o medijskim spinovima o kurikularnoj reformi koje "u javnost plasiraju oni pojedinci koji se boje da će njihovi uski osobni interesi biti ugroženi provedbom reforme obrazovanja, a imaju za cilj izazvati nesporazume i potaknuti svađe unutar Vlade, računajući da će se nastaviti praksa nastala tijekom posljednje dvije godine".

Kao odgovoran partner u Vladi RH, HNS će dati svoj konstruktivan doprinos da Vlada RH nastavi rad na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, što na prvom mjestu uključuje depolitizaciju i reformu obrazovanja, stoji u HNS-ovu priopćenju.

"Sav naš fokus isključivo je na predanosti reformi obrazovanja, odnosno na njezinom ubrzavanju i operacionalizaciji, a nipošto ne na pojedincima. Nitko nije i ne smije biti važniji od budućnosti naše djece", poručuju iz HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Plenkovićevoj vladi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene