Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba li Kalmeta otići zbog brojnih afera?

'Ministri u Japanu daju ostavku ako vlakovi kasne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta još je jednom izjavio kako on nije odgovoran ukoliko netko u njegovom resoru krade.

'Nije posao ministra da kontrolira sva silna poduzeća koja se nalaze u njegovom resoru, a još manje da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću nešto krade. To ja jednostavno ne prihvaćam, niti je to funkcija ministra ni ministarstva', odgovorio je nervozno ministar Kalmeta na najnovije optužbe o malverzacijama u HAC-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rezanje budžeta 'Kapitalni projekti neće patiti' Slika nije dostupna Kalmeta: Pregovori o gradnji autoceste A1 kod Neuma još nisu počeli

>> Kalmeta: Nisam ja odgovoran ako netko u poduzećima krade

>> Kalmeta o ostavci: Nisam ja vozio brod, kriva je posada

>> Kalmeta: Tražio sam izvješće, ali zašto za sve u resoru pitate mene?

Politički analitičar Damir Grubiša za Dnevnik.hr je rekao kako uopće nije pitanje je li Kalmeta kao ministar odgovoran za krađu u pojedinom poduzeću koje je u njegovom resoru. 'Naravno da je odgovoran i da ta odgovornost ide do kraja. U Japanu ministar prometa daje ostavku ako vlakovi ne idu na vrijeme, o krađi da ne govorimo', objasnio je Damir Grubiša.

Istaknuo je  kako smo postali svjedoci još jedne apsurdne i ignorantske tvrdnje ministra Kalmete. 'Da je premijerka Jadranka Kosor ozbiljna, zbog ovakve izjave Božidara Kalmetu morala bi odmah smijeniti', smatra Damir Grubiša.

Kontaktirali smo Ministarstvo prometa i veza kako bi ministar možda dodatno pojasnio svoju jučerašnju izjavu, no on nije želio ništa govoriti o navedenoj temi niti o svojoj izjavi.

No nije ovo jedina izjava ministra Kalmete koja nas je zetekla. 'Ponovno afera, stalno, što god ima u mom resoru ili bilo tko da je nešto napravio, svaki službenik u ministarstvu, svi pitate mene, nije tako slučaj u drugim ministarstvima. Ono što ja mogu i što sam napravio, tražio sam od Nadzornog odbora da podnese izvješće', izjavio je Kalmeta novinarima u Saboru kada se počelo pisati o aferama u HAC-u.

Božidar Kalmeta u nekoliko je navrata naglašavao kako on ne može odgovarati za sve ljude u svom resoru te da ne može znati krade li tko ili ne. Kada je u splitskoj luci trajekt udario u obalu, ministar Kalmeta je rekao kako 'on nije vozio brod te da je traženje njegove ostavke 'too much''.

Jasno je da u svijetu postoji i moralna odgovornost javnih dužnosnika, no Kalmeta nije jedini primjer koji pokazuje kako je Hrvatska još uvijek daleko od takve prakse. Jasno je da se ministar mora, prometa i infrastrukture gotovo nikada ne smatra odgovornim za afere iz njegovog resora, a sada se postavlja samo pitanje do kada će to trajati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene