Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Pusić se izjasnila

Ministri u Budvi: Crna Gora je spremna za pozivnicu u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ono što je Hrvatska dobila članstvom i u EU i NATO-u je politička i svaka druga zrelost, a na svakodnevnoj razini, ono što građani kažu jest - sigurnost", rekla je Pusić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezini kolege iz Bugarske i BiH zauzeli su se u Budvi na forumu o globalnoj sigurnosti da Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Pusić i njezini kolege su u Budvi sudjelovali na petom 2BS (To be secure, Biti siguran) forumu koji je ove godine posvećen budućim perspektivama globalne sigurnosne arhitekture.

"Bilo bi vrlo važno da s ovog skupa pošaljemo poruku da je Crna Gora apsolutno spremna za dobivanje pozivnice do kraja ove godine, a da na idućem summitu postane član", istaknula je Pusić, kako je priopćio MVEP.

Kao zemlja koja je dobila pozivnicu 2008., a godinu poslije i postala punopravna članica, Hrvatska smatra da je vrlo važno imati stabilno susjedstvo i zato podržavamo Crnu Goru na njenom putu i smatramo da treba postati članica ovog Saveza, rekla je Pusić. "Ono što je Hrvatska dobila članstvom i u EU i NATO-u je politička i svaka druga zrelost, a na svakodnevnoj razini, ono što građani kažu jest - sigurnost", rekla je Pusić.

Leko i Krivokapić potvrdili prijateljske odnose Hrvatske i Crne Gore

Hrvatska šefica diplomacije govorila je na panelu "Pozicioniranje NATO-a na globalnoj šahovskoj ploči", a sudjelovali su i njezini kolege iz Albanije Ditmir Bushati, Igor Crnadak iz BiH, Daniel Mitov iz Bugarske i crnogorski domaćin Igor Lukšić.

NATO se promijenio od hrvatskog ulaska u članstvo i "stoga bismo trebali razgovarati o novoj ulozi NATO-a", rekla je Pusić na panelu pod nazivom "Pozicioniranje NATO-a na globalnoj šahovskoj ploči".

Mitov je govorio o prijetnjama demokratskom poretku, od onog što radi Islamska država do prijetnja Rusije u Ukrajini te istaknuo da se nije na vrijeme reagiralo, još 2008. pri krizi u Gruziji.

IZVADILI NAJJAČE ADUTE NATO 'plaši' Putina novom vježbom: Sudjeluju B-52 i Abrams tenkovi

"Preda nama je zadatak da držimo što čvršćim naše transatlantsko jedinstvo", istaknuo je Mitov.

I on se zauzeo za to da Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu, upravo radi jedinstva u obrani demokratskih vrijednosti.

Bushati je istaknuo da je proces približavanja zemalja NATO-u koristan i zemljama u procesu, ali i NATO-u u smislu sigurnosti i stabilnosti.

Bolja koordinacija NATO-a i EU-a sa zemljama regije je ključna, kada se promatra aktualno stanje u Makedoniji, drži Bushati.

Crnadak je kazao da BiH kao partnerska zemlja potpuno podupire uručivanje pozivnice za članstvo Crnoj Gori i dodao da u BiH postoji konsenzus o suradnji s NATO-om, ali ne i o članstvu u NATO-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene