Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Siska bio prebačen u Zagreb

Četvrta žrtva: 33-godišnjak izvan rizične skupine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada hitno nabavlja dva nova respiratora za Kliniku 'Fran Mihaljević'.

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan smrtni slučaj povezan s pandemijskom gripom, a riječ je o 33-godišnjem pacijentu koji je petog dana bolesti u teškom stanju iz sisačke Opće bolnice premješten u Kliniku za zarazne bolesti 'dr. Fran Mihaljević', s dijagnozom primarne influence i pneumonije, te ARDS-om (akutnim respiratornim distresom), izvijestili su danas iz Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Radi se o prvoj smrti osobe koja nije spadala niti u jednu rizičnu skupinu, tj. nije bolovao niti od jedne kronične bolesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon medicinske obdukcije Potvrđena prva žrtva gripe u Istri Slika nije dostupna Bolovao od kronične bolesti Treća žrtva svinjske gripe je muškarac koji je bio cijepljen

>> Milinović: Preminula još jedna žrtva svinsjke gripe

U priopćenju se navodi i kako su od pojave virusa u Hrvatskoj do danas zabilježena 2523 slučaja oboljenja od pandemijske gripe, a 100.000 doza antivirusnih lijekova distribuirano je na teren. Ti su lijekovi besplatno dostupni kod liječnika opće odnosno obiteljske medicine i namijenjeni su rizičnim slučajevima.

Naručeni novi respiratori

Vlada je unatoč krizi izdvojila milijun i 200.000 kuna za dva nova posebna respiratora namjenjena djeci koja su rizična skupina, a koji će biti dostavljeni bolnici 'dr. Fran Mihaljević'. 'Ovog trenutka imamo 33 respiratora koji čekaju distribuciju na mjesta ako i gdje bude veća opasnost od navale', kazao je na sjednici Vlade ministar Milinović.  

Distribuirano 90.000 doza cjepiva 

Na sastanku Stožera za praćenje pojavnosti nove gripe izviješteno je da je jučer distribuirano dodatnih 90.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe, dok će u iduća dva tjedna biti distribuirano daljnjih 120.000 doza cjepiva.

>> Zaraženih sve više: Poseban režim uveden i u vrtiće

Do kraja idućeg tjedna prioritet u cijepljenju protiv sezonske gripe imaju kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, stoji u priopćenju koje je potpisao ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. (Hina)

Slijedite li savjete o zaštiti protiv gripe?

  • Da
  • Ne
  • Nisam čuo/la za niti jedan
  • Niti jedan, jer je sve ovo podvala

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene