Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dali suglasnost

Za rujan osigurana sredstva za asistente u nastavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo je poslijepodne priopćilo da će problem pomoćnika u nastavi sustavno rješavati.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je sredstva te daje suglasnost školskim ustanovama da, prema prijedlogu osnivača, angažiraju pomoćnike u nastavi za mjesec rujan za one učenike koji su prošle školske godine imali osiguranog pomoćnika putem projekata udruga.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Stolar - 2 Revitalizacija Ovaj grad najviše izdvaja za obrtnike: "Problem mladih je što se ne žele uprljati"

Ministarstvo je poslijepodne priopćilo da će problem pomoćnika u nastavi sustavno rješavati.

Nakon što je osiguralo dodatna sredstva za ovu školsku godinu za pomoćnike u nastavi u iznosu od 44,7 milijuna kuna, Ministarstvo je najavilo da će do kraja godine, u sklopu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi regulirati pomoćnike u nastavi te objaviti pravilnik koji definira kriterije osiguravanja pomoćnika, koji je već pripremljen.

Za djecu s poteškoćama nema asistenata, s njima u razredu volonteri ili mame

Ministarstvo će također raditi na sustavnoj evidenciji učenika s teškoćama, evidenciji njihovih potreba za pomoćnicima te definiranju načina edukacije pomoćnika, koja također nije do sada bila riješena na adekvatan način, kako bi pomoćnike dobila ona djeca kojoj su doista i potrebni.

Kad je riječ o učenicima s blažim teškoćama u razvoju, Ministarstvo napominje da su nastavnici i učitelji kao i stručni suradnici također uključeni u cijeli sustav podrške.

Problem asistenata u nastavi izazvao je na početku školske godine dodatnu pozornost javnosti jer se nije znalo hoće li djeca ući u razred sa svojim asistentima u nastavi.

Opačić: Želimo da svako dijete s teškoćama ima svog asistenta

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Tomislav Velić izjavio je u ponedjeljak kako su na sastanku u Ministarstvu obrazovanja dobili čvrsta obećanja da će problem asistenata u nastavi biti riješen.

Zbog neriješenog problema asistenata za djecu s teškoćama u razvoju jučer je u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom 'Bubamara' na Markovom trgu održan prosvjed roditelja i djece s teškoćama.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar izjavio je da je ove godine povećano financiranje asistenata iz državnog proračuna sa sedam na 50 milijuna kuna, te da će biti osigurana sredstva za 400 asistenata više nego protekle školske godine. Prošle godine su izdana rješenja za 800 asistenata, a ove godine će ih biti više, rekao je Mornar, uvjeren da će novca biti za sve kojima takvi asistenti stvarno trebaju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene