Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezolucija UN-a

Ministarstvo vanjskih poslova objasnilo zašto je Hrvatska bila protiv dokumenta koji osuđuje sve zločine protiv izraelskih i palestinskih civila

Pojas Gaze, 19.10.2023. - 2
Pojas Gaze, 19.10.2023. - 2 Foto: AFP
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je priopćenje u kojem objašnjava zašto je Hrvatska glasala protiv dokumenta koji osuđuje sve zločine protiv izraelskih i palestinskih civila.

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi i kojom se poziva osuđuju svi zločini protiv izraelskih i palestinskih civila.

Međutim, Hrvatska je među 14 zemalja koje su glasale protiv rezolucije, a o tome se jutros oglasilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Priopćenje MVEP-a prenosimo u cjelosti:

"Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Stigao odgovor Moskve Rusija odbacila ozbiljne optužbe Bijele kuće: "To je mogla smisliti samo osoba s razbuktalom maštom"

Stoga su netočna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem 'protiv' rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura.

U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju.

Pročitajte i ovo Prosvjednici u New Yorku zatvorili Grand Central Terminal - 1 Kaos u New Yorku VIDEO/FOTO Prosvjednici zatvorili veliku željezničku postaju: Stotine ljudi tražilo mir u Gazi

Europska unija je na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila 'humanitarne pauze' kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala.

U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Židova nakon Drugog svjetskog rata.

Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene