Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje za javnost

Iz MVEP-a reagirali na prozivke: "Odbacujemo maliciozne i netočne informacije..."

MVEP solidarno uz Izrael
MVEP solidarno uz Izrael Foto: DNEVNIK.hr
Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova stiglo je priopćenje u kojem se demantiraju medijski napisi da su prekasno objavili upute i preporuke za hrvatske građane u Izraelu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je demantiralo medijske napise koji su navodili da su prekasno reagirali s objavom uputa i preporuka za hrvatske građane koji su u Izraelu. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti: 

"Nastavno na medijske napise kako je Veleposlanstvo RH u Tel Avivu reagiralo prekasno s objavom uputa i preporuka za hrvatske državljane u Izraelu, ističemo kako je riječ o netočnoj informaciji te da je jasno vidljivo da je već prvog dana u roku od 10 minuta nakon prvog raketnog napada javno na društvenim mrežama objavljen broj telefona za pomoć hrvatskim državljanima u Izraelu. Jednako tako, na istoj platformi X objavljena je potom i uputa za pronalazak najbližeg skloništa.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Policija objavila fotografiju Traje velika potraga za napadačem nakon krvavog sukoba u Solinu: Reporter Dnevnika Nove TV o detaljima napada

Drugog dana napada u jutarnjim satima, objavljeno je na profilima Veleposlanstva i MVEP-a informacija o pronalasku rješenja za povratak hrvatskih hodočasnika svojim kućama. Ističemo kako je istoga dana putem sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) na mobitele hrvatskih državljana na području Izraela i Palestinskih teritorija poslana obavijest s dežurnim brojem telefona Veleposlanstva, kako bi se javili oni koji žele napustiti navedena područja.

Nakon što je pružena pomoć hodočasnicima i turistima za povratak u Hrvatsku, Veleposlanstvo je javno objavilo dodatnu obavijest za ostale dvojne državljane te o pružanju potrebne pomoći ostalima oko pronalaska karata za izlazak iz zemlje.

Sukladno navedenom, MVEP odbacuje maliciozne i netočne informacije o zakašnjelom informiranju hrvatskih državljana u Izraelu s pravodobnim informacijama.

Pročitajte i ovo OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Strašna tragedija Odvjetnici obitelji dječaka ubojice: "Tužitelj prijetio Vladimiru K. i tražio da potpiše nagodbu na 12 godina zatvora"

Nastavno na komentare o izraelskoj zastavi, koja je istaknuta na zgradu MVEP-a na tjedan dana, naglašavamo da se radi o simboličnoj gesti kojom izražavamo solidarnost s Izraelom i poštovanje prema velikom broju izgubljenih ljudskih života.

Jednako tako, ne samo u Europskoj uniji već i diljem svijeta su na državnim institucijama i spomenicima globalne prepoznatljivosti istaknute ili projicirane izraelske zastave. Podsjećamo da se jednako tako zastava isticala na državnim insitucijama RH kao znak solidarnosti s Ukrajinom i njenim narodom na samom početku invazije te na njenu prvu obljetnicu", poručili su iz Ministarstva. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene