Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sever pisao Milanoviću

'Ministarstvo socijalne politike tjera ljude da rade dulje nego što propisuje Zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uputio je dopis predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem ga upozorava na postupanje Ministarstva socijalne politike i mladih, kojem je na čelu ministrica Milanka Opačić.

U pismu Sever upozorava na praksu koju smatra nezakonitom, a radi se obrascu izjave kojim se zaposlenicima Ministarstva, prema Sindikatu, najavljuje prekovremeni rad.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a Oglasila se na Facebooku "Škuri, crni, mali": HDZ-ova zastupnica objasnila svoju rasističku izjavu, pogledajte kako se pravda

Dopis prenosimo u cijelosti:

'S nevjericom smo primili vijest kako je zaposlenima u Ministarstvu socijalne politike i mladih iz Glavnog tajništva ministarstva upućena poruka elektronskom poštom u kojoj im se prilaže i obrazac izjave vezano uz mogući prekovremeni rad. U spomenutom obrascu stoji i tekst izjave kojim zaposleni u Ministarstvu pojedinačno izjavljuju kako su upoznati sa zakonskom odredbom o mogućih 8 sati tjedno prekovremenog rada, odnosno 32 sata mjesečno ili 180 sati godišnje i kako su svjesni da će zbog potreba posla u Ministarstvu biti potrebno raditi i dulje od zakonom dopuštene satnice, a zbog nemogućnosti zapošljavanja novih radnika. U nastavku citiramo i dio teksta: "Također izjavljujem da, uvažavajući prijeku potrebu obavljanja povećanog obima poslova na koje sam raspoređen/a i nemogućnost povećanja broja izvršitelja, ovom izjavom dobrovoljno pristajem na prekovremeni rad duži od propisanog koji će mi biti plaćen jer smatram da navedeno neće štetno utjecati na moje zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost“. Slijedom navedenog, a u situaciji u kojoj se licitira sa brojkama viškova zaposlenih u državnim službama, prosto je za nevjerovati da istovremeno Ministarstvo predviđa toliko povećanje obima posla da traži od zaposlenih pristanak na prekovremeni rad, čak i izvan zakonskih okvira. Istovremeno je jasno kako to znači i pritajeni pritisak na zaposlene da pristanu na takove uvjete jer im nad glavom neprekidno "visi“ mogućnost da se i sami nađu u tim najavljivanim brojkama viškova zaposlenih. Potpuno je neprihvatljivo da Vlada Republike Hrvatske kroz jedno svoje ministarstvo najavljuje zaposlenima mogućnost njihovog rada duljeg i od zakonski propisanog i pri tome očekuje da još to i sami potpišu na unaprijed im ponuđenoj i u Ministarstvu kreiranoj izjavi. Kako možemo očekivati da u privatnom sektoru poslodavci poštivaju Zakon o radu, kad im Vlada, kao poslodavac, svojim primjerom upućuje suprotnu poruku. Zbog svega ovoga, tražimo od Vas da spomenuto Ministarstvo povuče ovaj svoj prijedlog jer ćemo u suprotnome uz ovu obavijest prema Vama i javnosti biti prisiljeni o ovome izvijestiti međunarodne sindikalne udruge u koje su udruženi Nezavisni hrvatski sindikati, kao i Međunarodnu organizaciju rada', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata Krešimir Sever.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene