Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'AI objavljuje neistine'

Ministarstvo: AI izjednačava odgovornost za rat '91.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa navodi da Amnesty International bez ikakve provjere i nepristranog istraživanja postavlja tezu da nisu istražene optužbe protiv nekih visokorangiranih vojnih i političkih dužnosnika.

Ministarstvo na 19 stranica očitovanja navodi što su sve pravosudna tijela učinila na procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj te opovrgava tvrdnje iz izvješća 'Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj' o navodnim propustima hrvatskih vlasti na tom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaštita ljudskih prava Moamer Gadafi heroj godine prema anketi Amnesty Internationala?! Slika nije dostupna Pravo na vodu uskraćeno mnogima Zbog vode dnevno umire oko 20.000 djece

Za ministarstvo je posebno neprihvatljivo jer je AI u svom izvješću, kako kažu, proizvoljno i neistinito utvrdio da je nakon osamostaljenja Hrvatske uslijedio oružani sukob između hrvatske vojske i oružanih snaga hrvatskih Srba kojima je pomagala JNA. U očitovanju stoji da je potpuno 'nevjerojatna', 'prozvoljna' i 'neistinita' tvrdnja AI da je Hrvatska proglašavanjem neovisnosti prouzročila oružani sukob i da su tijekom sukoba od 1990. do 1995. obje strane počinile znatna i ozbiljna kršenja ljudskih prava. U ministarstvu drže da je to potpuno izjednačavanje odgovornosti.

>> EKSKLUZIVNO - Optužnica protiv Šeksa

>> AI: Šeks je suočen s novim tvrdnjama da nije sprječavao zločine

>> Bebić: U pritiscima na Hrvatsku sudjeluju i agresori na nju

U očitovanju se, među ostalim, kaže da su proizvoljne i neosnovane tvrdnje AI-a o navodnoj zapovjednoj odgovornosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa za zločine u Osijeku 1991.

Zanemarili presudu Vrhovnog suda

U ministarstvu kažu da su istražitelji AI analizom spisa o kaznenom postupku protiv Branimira Glavaša izveli pogrešan zaključak da je trebala biti provedena istraga o javno izrečenim optužbama protiv Šeksa jer je, kažu u ministarstvu, iz spisa vidljivo da takve optužbe na njegov račun nikada nitko nije izrekao. Tvrde i da je AI zanemario presudu Vrhovnog suda u kojoj se navodi da Šeks 'nije nužno morao imati saznanja o inkriminiranoj djelatnosti zaštite čete jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti' te da je taj sud njegovo svjedočenje ocijenio vjerodostojnim.

Protiv Domazeta se rade izvidi

Ministarstvo je potvrdilo da se protiv Davora Domazeta Loše provode izvidi, bez obzira što je, kako kažu, Haag ustupivši predmet na jednom od sastanaka kazao kako za njega nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

Zabrinutost AI da Državno odvjetništvo RH nije otvorilo istragu za zločine u Medačkom džepu, iz ministarstva opovrgavaju tvrdnjom da zagrebačka policija u suradnji s državnim odvjetništvom provodi kriminalističko istraživanje.

Navodi se da se istražuju i ratni zločini u Sisku te da na tom predmetu radi poseban tim. U izvješću AI-a Hrvatskoj se zamjera i neprocesuiranje Tomislava Merčepa protiv kojega je u međuvremenu, ističu u ministarstvu, pokrenuta istraga i određen pritvor, što je AI naknadno i pozdravio. U očitovanju se otkriva da je istraga Merčepovog djelovanja tijekom rata imala kodni naziv 'Atlantis'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene