Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavilo Ministarstvo

Pripremate se za kolinje? Ovo su upute kojih se morate držati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu u zimskom razdoblju stoljetna je tradicija naših seoskih gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u četvrtak na svojim internet stranicama upute kojih se kućanstva trebaju držati tijekom običaja 'svinjokolje' ili 'kolinja'.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka Svinjokolja: Ilustracija - 3 VELIKI PROBLEMI Jedan kilogram tradicionalne baranjske i slavonske delicije mogao bi većini isprazniti džepove: "Trebao bi biti i više"

Klanje svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu u zimskom razdoblju stoljetna je tradicija naših seoskih gospodarstava, podsjećaju iz Ministarstva, detaljno obrazlažući smjernice kojih se valja pridržavati prilikom klanja.

Tako se primjerice navodi da se životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja i postupaka koji su povezani s usmrćivanjem, da se životinje mogu zaklati samo nakon omamljivanja, a klanje mogu provoditi samo osobe koje su primjereno osposobljene za takve poslove.

Počelo je kolinje - evo što najviše vole naši političari!

Prilikom rukovanja životinjama i premještanja do mjesta omamljivanja/klanja zabranjeno je udarati ili nogama tući životinje, primjenjivati pritisak na bilo koje posebno osjetljivo mjesto tijela na način da se životinjama nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je podizati ili vući životinje za glavu, uši, noge ili rep, ili njima rukovati tako da im se nanosi nepotrebna bol ili patnja, zabranjeno je koristiti zašiljene štapove ili druge šiljate predmete te savijati, stiskati ili lomiti repove životinjama ili grabiti bilo koju životinju za oči.

Životinje koje ne mogu hodati ne smije se vući na mjesto klanja, već ih se treba usmrtiti na mjestu gdje leže, podsjeća se u uputama.

Među uputama su i savjeti za odabir i održavanje pištolja za omamljivanje, upute o inspekcijskom nadzoru te objašnjenja pravilnika o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu.

Slavonska dvorišta puna: Za ovaj običaj nema straha!

Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu propisani su uvjeti za klanje životinja izvan klaonice čije su meso i mesni proizvodi namijenjeni potrošnji u kućanstvu. Tako se dopušta klanje životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu, koje ne pokazuju znakove poremećenog zdravlja, izvan klaonice, na gospodarstvu podrijetla, ako su njihovo meso i mesni proizvodi namijenjeni za potrošnju u kućanstvu. Nije pak dopušteno stavljati u promet za javnu potrošnju meso i mesne proizvode od životinja zaklanih u skladu s Pravilnikom, podsjeća se uz ostalo u uputama za postupanje prilikom klanja svinja za potrošnju u vlastitom kućanstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene