457599
457599
457599
457599
457599

TRI PUTA VIŠE NEGO LANI Ministarstvo poljoprivrede objavilo porazne rezultate testiranja na salmonelu

  • , 18.11.2016., 18:00
  • Autor:
  • komentara

"Veterinarske inspekcije su na cijelom terenu Republike Hrvatske još od prošlog tjedna.(...) Ministar Tolušić je već prvi tjedan svojeg mandata zatražio dodatne kontrole distributivnih centara trgovačkih lanaca te objavu svih informacija javnosti", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

 
 
 
 
Kontrola hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kontrola hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Tijekom prošle godine je od 2.191 uzoraka na mikrobiološki kriterij sigurnosti hrane na salmonelu pretražen 1.121 uzorak, od čega je bilo 18 pozitivnih nalaza, a do sada je ove godine uzorkovano i pretraženo 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je 67 uzoraka hrane bilo pozitivno, objavilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

"U 2016. godini (do sada) je na mikrobiološke parametre uzorkovano i pretraženo ukupno 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je 67 uzoraka hrane bilo pozitivno", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo u priopćenju o inspekciji sigurnosti hrane podsjeća kako sektor veterinarskog javnog zdravstva i sigurnosti hrane izrađuje, a veterinarska inspekcija provodi monitoring hrane životinjskog podrijetla s ciljem kontrola mikrobioloških kriterija u hrani, kontrola aditiva u hrani, najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani te kontrole otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva. Kontrole, odnosno uzorkovanja provode se na razini prerade i stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj.

Po podacima Ministarstva, tijekom 2015. godine pretraženo je ukupno 5.929 uzoraka hrane, od čega 2.191 uzorak na mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane.

"Od 2.191 uzoraka na mikrobiološki kriterij sigurnosti hrane na salmonelu je pretražen 1.121 uzorak, od čega je bilo ukupno 18 pozitivnih nalaza - devet u mesu peradi, sedam u mljevenom mesu i dva u mesnim pripravcima koji ne sadrže meso peradi. U 2016. godini (do sada) je na mikrobiološke parametre uzorkovano i pretraženo ukupno 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je 67 uzoraka hrane bilo pozitivno", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako upravo pojačano kontroliraju subjekte u poslovanju s hranom i veterinarske inspekcije su na cijelom terenu Republike Hrvatske još od prošlog tjedna.

"Uz kontrolne aktivnosti predviđene godišnjim planovima, ministar Tolušić je, već prvi tjedan svojeg mandata, zatražio dodatne kontrole distributivnih centara trgovačkih lanaca te objavu svih informacija javnosti. Stoga Ministarstvo objavljuje svaku incidentnu ali i potencijalno incidentnu situaciju s terena i odmah o tome izvještavamo javnost priopćenjima", ističu iz Ministarstva poljoprivrede, koje u priopćenju iznosi i detaljnije podatke o službenim kontrolama veterinarske inspekcije.

Po tim podacima, tijekom prošle godine su od ukupno 21.980 provedenih službenih kontrola, veterinarski inspektori proveli 4.902 službene kontrole u području hrane. Od toga, tijekom 1.686 službenih kontrola utvrđene su nesukladnosti. Lani su veterinarski inspektori ukupno izdali 1.933 rješenja (po jednom predmetu može biti više rješenja) i 56 optužnih prijedloga.

Od početka ove godine do 17. studenoga od ukupno 16.642 provedene službene kontrole veterinarski inspektori su proveli 4.242 službene kontrole u području hrane. Od toga su tijekom 1.714 službenih kontrola utvrđene nesukladnosti. Tijekom 2016. godine veterinarski inspektori izdali su ukupno 1.931 rješenje i 48 optužnih prijedloga, podaci su Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva također navode kako u Republici Hrvatskoj radi ukupno 200 veterinarskih inspektora u okviru Ministarstva poljoprivrede te 274 ovlaštenih veterinara u kontrolnim tijelima (akreditirane pravne osobe s delegiranim ovlastima).

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se