Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se kad će štrajk

Ministar Ostojić i sindikati u zdravstvu dogovorili nastavak pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić sastao se s vodstvom triju sindikata u zdravstvu koji su najavili da će krenuti u štrajk zbog smanjenja plaća i neplaćanja prekovremenih sati te vraćanja prava iz starog kolektivnog ugovora.

Pregovori vodstava triju sindikata u zdravstvu i ministra zdravlja Rajka Ostojića o novom kolektivnom ugovoru započeli su prijepodne u Ministarstvu zdravlja, a dogovoreno je kako idući utorak kreće nova runda pregovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvojeni sastanci Ostojić će se danas sastati s čelnicima triju sindikata! Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu

Nisu se uspjeli dogovoriti oko završetka pregovora za novi kolektivni ugovor. Dok su ministar Ostojić i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi na čelu sa Spomenkom Avberšek bili za 30. rujna, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski sindikat medicinskih sestara tražili su da to bude 31. kolovoza.

'Ministar je dao prijedlog da pregovaramo do 30.09., što je nama bilo prihvatljivo jer nam tada ionako ističe ovaj privremeni kolektivni ugovor. No druga dva sinidkata nisu an to pristala', rekla je Avberšek.

Predstavnici sindikata razgovarat će sa svojim članovima oko datuma i do idućeg utorka, kada započinju novi pregovori, usuglasiti svoja stajališta. Još uvijek ne znaju kada će u štrajk.

Podsjetimo, prije početka pregovora, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je kako će na kraju deblji kraj izvući građani, ako se krene u štrajk.

'Štrajk ćemo pokrenuti u trenutku kad bude najneugodnije za poslodavce, a nama najpovoljinije', rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić prije početka pregovora.

>> Ostojić će se sastati s medicinskim sestrama: 'To nije borba države i sindikata'

Dodao je kako 70 posto liječnika specijalista danas povlači svoju suglasnost za prekovremeni rad, upozorivši kako će se taj broj povratkom liječnika s godišnjih odmora povećati i na 80 posto. Naglasio je kako će ta odluka liječnika specijalista na snagu stupiti za mjesec dana.

"To je dio širokih akcija sindikata koje će završiti štrajkom ako ne dođe do dogovora sa Ministarstvom zdravlja", poručio je Babić, istaknuvši da će, dođe li do općeg štrajka zdravstvenih djelatnika, deblji kraj izvući građani.

Spomenka Avberšek izjavila je pak kako ima povjerenja u svoje sindikalne kolege te izrazila nadu da će se ovi pregovori voditi za kolektivni ugovor koji će biti kolektivni ugovor svih radnika u zdravstvu.

Anica Prašnjak
je rekla da sindikati u pregovore ulaze s dobrom vjerom, te očekuje pozitivne pomake budući da je poziv za pregovore stigao iz Ministarstva zdravlja. (Hina/V.Š.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene