Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje već osmi dan

Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanka predstavnika sindikata čiji su članovi u štrajku s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem danas vjerojatno neće biti. Sindikalac Ivica Babić upozorava da bi se štrajk mogao proširiti i na primarnu razinu.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić upozorio je danas da bi se štrajk liječnika i medicinskih sestara, koji u bolničkom sustavu traje već osmi dan, uskoro mogao proširiti i na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak pregovora u srijedu Babić: 'Tko god ima iluziju da će kupujući vrijeme oslabiti štrajk, vara se!' Slika nije dostupna Ministarstvo demantira Sindikati uoči štrajka: Izloženi smo neviđenim pritiscima i prijetnjama

Dva strukovna sindikata u zdravstvu - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara nisu dobili poziv za nastavak socijalnog dijaloga nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem pa sastanka danas vjerojatno neće biti, rekao je Hini Babić te upozorio da bi se štrajk, ako se uskoro ne iznađe rješenje, mogao proširiti i na primarnu razinu.

>> Ni nakon više od 6 sati pregovora nema dogovora između sindikata i ministra Ostojića

O tome će, kaže, sutra raspravljati i glavni štrajkaški odbor liječničkog sindikata.

Kao uvjet za prestanak štrajka ističe izlaznu strategiju koju bi dogovorila dva strukovna sindikata (liječnika i medicinskih sestara) s Ministarstvom zdravlja, i to bez trećeg sindikata (Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi (SSZSS)), koji je, po Babićevim riječima, generator cijeloga spora.

Međutim, po Zakonu o reprezentativnosti odlučujući glas u kolektivnim pregovorima ima sindikat djelatnosti. Konkretno, riječ je baš o tom trećem sindikatu, koji ima 20-ak tisuća članova i ključan je u sklapanju kolektivnog ugovora u zdravstvu.

'Znamo da bi ministar rado i njih uključio u proces iznalaženja rješenja izlaska iz štrajka, ali mi to ne želimo', poručio je Babić. Ponavlja da štrajk neće prestati dok se ministar ne očituje o prijedlogu kolektivnog ugovora, koji mu je Babićev sindikat dostavio prije više od dva mjeseca.

'Inzistirajući stalno na istoj retorici i demagogiji, ministar se igra otvorenom vatrom', poručio je, upozoravajući na spremnost liječnika da u ovakvoj situaciji daju otkaze i potraže posao u inozemstvu.

Spomenka Avberšek, predsjednica SSZSS-a, upozorava da kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja 'nije privilegija pojedinih struka, već se dogovara za svih 72 tisuće zaposlenih u sustavu'. Strukovni sindikati, poput sindikata liječnika ili medicinskih sestara, mogu ga pregovarati, ali ga, bez sindikata djelatnosti, ne mogu potpisati.

Za takvo što trebalo bi mijenjati zakon o reprezentativnosti i omogućiti strukovno kolektivno pregovaranje, što je nadležnost Ministarstva rada i mirovinskog sustava, pojasnila je predsjednica SSZSS-a.

Dok se zakon ne promijeni, ja sam zakoniti pregovarač i kao takva dolazim sutra na pregovore, poručuje Avberšek. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene