Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STABILNIJE FINANCIJE

Marić: Agencija S&P je prepoznala gospodarski rast koji je značajno iznad očekivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Standard & Poor's povećala je Hrvatskoj izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak u devet godina.

Ministar financija Zdravko Marić prokomentirao je ocjene Agencije Standard & Poor's, koja je zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina.

Pročitajte i ovo Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske Slika nije dostupna PROBLEM LEX AGROKOR Standard&Poor's snizio kreditni rejting Agrokora: "Sve navedeno jednako je stečaju"

'Na to treba gledati pozitivno, u skladu s naporima i očekivanjima. Agencija Standard & Poor's je prepoznala gospodarski rast koji je značajno iznad njihovih očekivanja, a dio leži u poboljšanom stanju javnih financija. Proračunski deficit je sveden unutar 2% BDP-a. Podsjetit ću da sam prije 10 mjeseci govorio da ćemo zabilježiti smanjaje duga u BDP-u i da hrvatski kreditni rejting treba vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to je investicijska zona', kazao je Marić.

'Ovo je pozitivna vijest i za domaće i za strane investitore. Ovo je dobar uvod u 2017. godinu. 2016. je bila godina u kojoj smo činili sve da si olakšamo 2017., prisjetite se i oduke da odbijemo zaduživanje na inozemnom tržištu. 2017. je godina izazova, ali za nas može biti i godina mogućnosti. Nastavit ćemo na dobar i učinkovit način upravljati javnim dugom', kazao je Marić te za iduću godinu najavio još niži deficit.

'U našim projekcijama, iz današnje perspektive, projiciramo rast preko 3 posto BDO-a, ali evidentna je elastičnost u uvozu. Treba jačati domaću potražnju i domaće gospodarstvo. Prvi cilj nam je štiti nacionalne interese i ne dovoditi u opasnost proračun', rekao je te dodao da u u prosjeku treba 6 godina da bi se rejting vratio.

'No, pustimo njihove analize, trebamo mi činiti svoju domaću zadaću. Mi moramo isporučiti te rezutate. 2016. godine su isto postojale kritike da je proračun preambicizan pa smo isporučili', kazao je Marić te dodao kako je Agencija S&P, između ostalog, prepoznala i poreznu reformu. 'To je bio pozitivni pomak, da bi se olakšalo i građanima i poslovnom sustavu. Jasan signal prema svima da je Hrvatska zemlja otvorena za investicije. I to neće biti jedina reforma ove Vlade'. 

Potrebno je, naglasio je, raditi iskorake u elementima koji su opterećujući za proračun - zdravstvo, državna administracija i čitav paket uprave.

Najavio je i da će Vlada do kraja godine usvojiti dokument 'Upravljanje javnim dugom' gdje će pobrojati sve obveze i dospijeća i dati osnovne smjernice na koji način će se upravljati javnim dugom.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene