457358
457358
457358
457358
457358

JE LI PREKASNO? Izdana naredba za obaveznu sječu šume zaražene potkornjakom

  • , 17.11.2016., 09:12
  • Autor:
  • komentara

Je li na pomolu rješenje problema potkornjaka - nametnika koji uništava šume u Gorskom kotaru? Ministar poljoprivrede izdao je naredbu kojom se vlasnici obvezuju na prijavu i sječu zaražene šume.

 
 
 
 
Rješenje za problem potkornjaka (Video: Dnevnik Nove TV)
Rješenje za problem potkornjaka (Video: Dnevnik Nove TV)

Gorani upozoravaju da je rješenje dobro, ali stiže prekasno jer su zbog snijega djelovi šuma već neprohodni.

Zvuk motornih pila i danas odjekuje Gorskim kotarom. "Radi se sanacija potkornjaka koji je zahvatio ovaj dio šume. Za sada ovaj snijeg nam još ne smeta", kaže obrtnik Damjan Šoštarić

No, u višem gorju šuma je već sada gotovo neprohodna. "Negdje sto metara niže pada kiša, a ovo vam je početak goranske zime", kaže Siniša Lakota, predsjednik Udruge šumovlasnika Gorski kotar.

Ministar poljoprivrede je zbog nametnika koji uništava smrekovu šumu donio naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka. Vlasnici se moraju javiti do 12. prosinca.

"Treba u savjetodavnu službu sa sobom donijeti posjedovni i vlasnički list, nakon toga savjetodavna služba pušta nalog ugovornom izvođaču za doznaku. To su na području Primorsko-goranske županije Hrvatske šume koje će izdati doznaku i nakon doznake ide sječa šume", kaže Goran Šoštarić iz Savjetodavne službe za šumoposjednike. 

Šteta od smrekovog pisara već se sada procjenjuje na više od 500 milijuna kuna. Vlasnici moraju do 12. prosinca prijaviti štetu i doznačiti stabla i tu nastaje prvi problem - visok snijeg u goranskim šumama. 

"Nama je trebalo otprilike sat vremena po hektaru, četiri sata smo izgubili za dvije prosječne parcele. Koliko je parcela ukupno? Deseci tisuća", kaže Davor Košmrlj, tajnik Udruge privatnih šumovlasnika Gorski kotar. 

Zaražene smreke u šumama, čiji se vlasnici ne odazovu na ministrovu naredbu, rušit će ovlaštene tvrtke, a račun će ispostaviti vlasnicima. Rješavanje dokumentacije za desetke tisuća hektara velik je posao.

"Jednostavno obim posla neće biti moguće obaviti sa dva djelatnika savjetodavne službe", kaže Lakota, dodajući da je utrka s vremenom već izgubljena jer se ovaj posao trebao raditi u petom mjesecu, a ne u studenom. 

Tko će pobijediti u borbi čovjeka i nametnika u Gorskome kotaru najviše ovisi o vremenu. Padne li novi snijeg bitka je ove godine sigurno izgubljena.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se