Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Kuščević otkrio koliko će zgrada dobiti sredstva za energetsku obnovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova kreće u realizaciju dvaju programa.

Prvi se odnosi na energetsku obnovu višestambenih zgrada u koju će se uložiti 939 milijuna i 928 tisuća kuna uz sufinanciranje države u iznosu od 60 posto.

Pročitajte i ovo Ministar Branko Bačić Na snagu stupa 1. siječnja Uskoro promjena u raspolaganju državnom imovinom, Bačić: "Nekretninama će raspolagati županije i gradovi" Slika nije dostupna SUFINANCIRANJE RADOVA NOVO RUHO ZA HRVATSKE ŠKOLE Država osigurala milijune kuna za energetsku obnovu

Drugi program odnosi se na energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova. Iznos te investicije je 781 milijun i 344 tisuće kuna, od kojih će država sufinancirati od 35 do 60 posto.

U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević.

Ambiciozan vam je plan. Prvo je financiranje energetske obnove više-stambenih zgrada. Za to ste povećali iznose, kako vam je to uspjelo?

Puno rada i uspjeh je tu. Ministarstvo je izradilo program, pripremili uvjete i osiguralo 152 milijuna kuna europskih sredstava. Raspisali smo natječaj kojeg je evaluirao Fond za zaštitu natječaja. Stiglo je 649 prijava, od kojih dokumentaciju zadovoljava njih 596. Ukupno se za višestambene zgrade od nas traži 560 milijuna kuna, a vrijednost investicije je 939 milijuna kuna. Kad smo vidjeli da se traži više sredstava od predviđenog, sjeli smo za stol s ministricom Žalac i dogovorili povećanje alokacije i odobrena su sredstva za 596 zgrada.

Kada će početi prvi radovi?

Sad će oni primiti odluku u narednih 15 dana. Slijedi potpisivanje ugovora, a radovi moraju biti gotovi u idućih 18 mjeseci,

Imate više novca i za obnovu zgrada javnih ustanova, vrtića , bolnica... Koje su prve na redu?

Napravili smo istu stvar. Raspisali smo poziv na 152 milijun kuna. Javio se veliki broj škola i vrtića. Odobrili smo ih 223. Ukupna vrijednost investicija je 780 milijuna kuna, a mi ćemo sufinancirati 350 milijuna kuna. Sve županije su zastupljene. Ukupno je riječ o 61 vrtiću, 4 fakulteta, 38 osnovnih škola, 17 srednjih škola, školska dvorana, studentski domovi i tako dalje.

Kad će novi natječaji?

Kad realiziramo cijeli projekt vrijedan 1,7 milijardi kuna ide novi program. Vlada je nedavno usvojila novi program energetske obnove zgrada javnog sektora. Tu će se moći javljati i općinske zgrade, društveni domovi, vatrogasni domovi i zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica. Tu očekujemo da ćemo koncem godine ili početkom sljedeće raspisati novi natječaj za kojeg smo osigurali novih 50 milijuna eura.

Što je sa sufinanciranjem stambenih kredita?

Danas sam potpisao konačan prijedlog Zakona i uputio ga u vladu. Očekujem da će vlada usvojiti kroz dva tjedna i uputiti ga u Sabor u drugo čitanje. Nakon što ga Sabor usvoji, u očekujem, prvoj polovici lipnja, tada ide raspisivanje natječaja. Ako sve ide po planu, u srpnju očekujem raspisivanje poziva.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene