Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema brige

Ministar financija potvrdio: Višak novca prikupljenog za Milu neće se oporezivati

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio da humanitarne, kao i aktivnosti građana kojima se prikuplja novac za liječenje, nabavu lijekova i slično, ne podliježu oporezivanju jer nije riječ o dohotku te poručio da ni na višak prikupljena novca za tu namjenu nema oporezivanja.

Ministar financija Zdravko Marić odgovarao je na pitanja novinara o eventualnom oporezivanju prikupljenih sredstava u humanitarnoj akciji prikupljanja novca za liječenje dvogodišnje Mile Rončević.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Ministar Marić o poreznim reformama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Opet o poreznoj reformi Marić o olakšicama u porezu na dohodak i neoporezivim nagradama: Nema čašćenja od strane države

Kako je rekao, vidio je po medijima spekulacije o plaćanju poreza na sredstva koja su prikupljena pa to treba što bolje objasniti.

U medijima se pojavilo da obitelj Rončević traži način na koji se višak novca za liječenje male Mile s privatnog računa Milina oca Marina Rončevića što prije prebaci na račun Zaklade Nore Šitum. Tako pohranjen novac bio bi namijenjen liječenju nekog drugog djeteta, a pritom država na prikupljena sredstva ne bi naplatila porez.

Sukladno Zakonu o porezu na dohodak i pripadajućim pravilnicima, donacije za zdravstvene potrebe (liječenje, operativne zahvate, lijekove i dr.) koje nisu pokrivene osnovnim ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem ne podliježu oporezivanju - ali samo do visine utrošenih sredstava za tu namjenu.

Ako donirani novac nije u cijelosti utrošen za zdravstvene potrebe primatelja, odnosno ako se skupi više od predviđenoga, taj neutrošeni dio smatra se oporezivim primitkom. Na žiroračunu Milina oca prikupljeno je više od 30 milijuna kuna, a tek polovina tog iznosa potrebna je za njezino liječenje.

"Ovo nije bila prva takva aktivnost i akcija koja je dobila veliku medijsku pozornost, što je sjajno i čestitam medijima da su to tako pratili i podržali što je Hrvatska opet tako ujedinjena na tako plemenitoj aktivnosti. Porezna uprava uvijek ima jedinstven stav prema takvim akcijama, a to je zakonsko rješenje. Zakon o porezu na dohodak, članak 8., vrlo jasno definira da sve što je vezano za takve aktivnosti, a koje su usmjerene na operativne zahvate, liječenje, nabavu lijekova i ortopedskih pomagala", naglasio je ministar Marić.

Dodao je i da je u sklopu porezne reforme proširen obuhvat onoga što ne podliježe oporezivanju jer se ne smatra dohotkom. Time su po novom u to uključeni i troškovi prijevoza i smještaj u zdravstvene ustanove.

"To se odnosi i na višak prikupljenog novca za tu namjenu, a koji će, kako su u ovom slučaju kazali i Milini roditelji, usmjeriti i za neke druge aktivnosti i za drugu djecu, pa i u tom slučaju nema oporezivanja. Roditelji nemaju i ne trebaju imati brige oko toga", zaključio je Marić.

Aktualno Kod Korenice spašen teško ozlijeđeni migrant, prevezen u riječku bolnicu Spašavanje teško ozlijeđenog migranta (Foto: MUP)1 Spašavanje teško ozlijeđenog migranta (Foto: MUP)1 Foto: MUP Spašavanje teško ozlijeđenog migranta (Foto: MUP) Spašavanje teško ozlijeđenog migranta (Foto: MUP) Foto: MUP +0 Spašavanje teško ozlijeđenog migranta (Foto: MUP)2 Crna kronika Kod Korenice spašen teško ozlijeđeni migrant, prevezen u riječku bolnicu 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene