Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Lalovac o rastu švicarskog franka - Evo što država može poduzeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak razgovarao je s ministrom financija Borisom Lalovcem o rastu švicarskog franka.

Danas ste odmah sazvali sastanak s predstavnicima Udruge Franak. Što ste konkretno dogovorili?

Pročitajte i ovo Prosvjed održan zbog slučaja Franak - 2 ''Nepošteno ugovorena odredba'' Odjeci možda i najvažnije presude u povijesti hrvatskog pravosuđa: "Ovo je bila dvostruka kocka s tuđim novcem" Slika nije dostupna Život u drami VIDEO: Rate kredita u 'švicarcima' narasle i do 1000 kuna

Danas sam ih odmah pozvao na njihovu inicijativu. U dva sata smo se sastali, otvorili smo ovo teško pitanje koje je danas veliki valutni šok - kako naći određena rješenja. Iznijeli su oni određena rješenja, ja sam nakon toga odmah posjetio i Hrvatsku narodnu banku. Mora se i Hrvatska narodna banka uključiti, oni su se također aktivno uključili. I sutra ujutro također nastavak razgovora i s poslovnom zajednicom i s, ja se nadam, Udrugom Franak. Vidjet ćemo određena rješenja, oni su ih ponudili, moramo naći zakonska rješenja koja možemo vidjeti kako implementirati, odnosno što s druge strane poslovne banke mogu napraviti mimo zakona.

Sutra vam dolaze svi čelnici, predsjednici uprava najjačih hrvatskih banaka. Kako ćete se postaviti, što ćete tražiti od njih?

Da, nakon što sam danas zaprimio Udrugu Franak, odmah sam pozvao sve čelnike poslovnih banaka. Vidjet ćemo je li ovo jednokratni udar švicarskog franka, znači da čujemo mišljenja što se događa, je li se mijenjaju iz temelja fundamenti. Da vidimo je li ovo dugoročno. Ukoliko ovo smatraju da je dugoročno morat ćemo puno aktivnije se uključiti u neka trajnija zakonska rješenja. Ukoliko je ovo kratkoročnog karaktera onda ćemo probati takva rješenja kratkoročna i tražiti.

Jedno od tih rješenja je moratorij na mjesec ili dva dana. To zakonski se ne može provesti. Dakle de facto ovisimo o dobroj volji banaka ili vašem pritisku.

Da, vlada nažalost još uvijek nema zakonskih rješenja. Ja se nadam da će poslovne banke kao što su izašle u susret zakonskim rješenjem u Zakonu o potrošačkom kreditiranju gdje se smanjila kamatna stopa, gdje su išli korist u tom dijelu da pomognu tom dijelu građana, ja se nadam da će naći jedno rješenje u njihovim mogućnostima. Ukoliko se to ne nađe i ukoliko ovo bude dužeg karaktera Vlada će vjerojatno morati intervenirati nekakvim zakonskim rješenjima. Ali onda znate onda se pitanje stvara zakonske mogućnosti, ustavnosti i tako dalje.

Kakva su iskustva u zemljama Europske unije? Kojim zakonima biste to pokušali napraviti? Primjerice Mađarska je uvela fiksni valutni tečaj kojim se plaćaju rate.

Zato je ovdje jako bitna uloga i Hrvatske narodne banke. Ja sam se danas čuo aktivno i s guvernerom, i premijer se aktivno uključio, znači svi se aktivno uključujemo u pronalaženju rješenja. Ja ću se čuti vrlo brzo i sa svojim kolegama, ministrima financija u Mađarskoj, u Poljskoj i u drugim zemljama gdje su također jako valutno izloženi, da vidimo što vlade rade, a što mogu centralne banke. Zajedno moramo naći neko rješenje.

Ministre slažete li se sa mnom da ovo nije pitanje 'strančarenja', političkih boja ili bilo kakvih opcija. Ovo je pitanje 250 tisuća građana koji, čuli smo, mogu biti egzistencijalno ugroženi. Kakva je vaša poruka njima?

Poruka je građanima da će, kao i kod Zakona o potrošačkom kreditiranju, kada smo smanjili ovaj jedan dio, da će Vlada tražiti sva zakonska rješenja. Kada su ovakvi hirovi tržišta, Vlada se mora uključiti. Vlada je socijaldemokratska i ovo ne bi trebalo imati ni predznak ni boju. I ako je ovo jedna od špekulacija na tržištu, Vlade moraju intervenirati. Znači - građane ne smijemo ostaviti tržištima, po tome se razlikuje jesmo li neoliberalna ili socijaldemokratska vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene