Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne osporava ničije pravo na stav, ali...

Gradonačelnik Novog Sada protiv izgradnje spomen ploče hrvatskim braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je u srijedu da neće prihvatiti zahtjev za postavljanje spomen ploče hrvatskim braniteljima koji je uputila Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 91. iz Koprivnice, ocijenivši da to nije politički realno i ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

'Ne osporavam ničije pravo pa ni pravo spomenute udruge da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način nešto takvo pridonijelo unapređenju dobrosusjedskih i partnerskih odnosa između naše dvije države i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obilježje postavi u Novom Sadu', rekao je Miloš Vučević za Tanjug.

Gradskim je vlastima u utorak stigao službeni zahtjev udruge iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika i gradskoga vijeća traži da se na nekom istaknutom mjestu u Novom Sadu postavi spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Vučević je rekao da mu nije jasno što se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo spomen obilježje.

Pročitajte i ovo Željeznička nesreća u Srbiji Teška nesreća u Beogradu Sudarili se vlakovi u tunelu: Jedan prošao kroz crveno, 13 osoba je ozlijeđeno Tomislav Nikolić imao prometnu nesreću Tomislav Nikolić Bivši predsjednik Srbije imao je prometnu nesreću

>> Žirovac: Sutra misa za stradale Srbe u Oluji, ali spomenika neće biti

Također je naglasio da u Novom Sadu živi veliki broj izbjeglica i prognanika s prostora cijele bivše Jugoslavije te da je i zbog toga nelogično što je udruga odabrala baš Novi Sad za grad u kome bi trebalo postaviti spomen ploču.

Vučević je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u Novom Sadu primio gradonačelnika Vukovara Željka Sabu i na taj način pokazao da želi razvijati dobrosusjedske odnose te je ponovio da postavljanje spomen ploče nije realno i da će taj zahtjev odbiti.

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražila je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada u Srbiji da joj omogući da u tom gradu 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara, podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskome ratu.

>> Prošlo je 18 godina, a nema popisa žrtava i zločina!

Na ploči bi stajala rečenica: 'Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. - da se ne zaborave', priopćila je 11. kolovoza koprivnička Udruga branitelja.

Udruga je taj zahjev poslala nakon što je novosadska Udruga sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu nedaleko od Siska postaviti spomenik za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora tijekom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivile braniteljske udruge Sisačko-moslavačke županije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene