Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Oluja

Prošlo je 18 godina, a nema popisa žrtava i zločina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U druge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava uputili su danas otvoreno pismo predsjednicima Republike, Sabora i Vlade kao i tim institucijama, u kojemu upozoravaju kako ni 18 godina nakon 'Oluje' nije provedena potpuna analiza svih žrtava, kao ni zločina tijekom i nakon te vojne akcije.

'Brojeći godine od Vojno-redarstvene akcije Oluje, svi u svojim prigodnim govorima izbjegavaju javno govoriti o žrtvama. U ovogodišnjim govorima nitko od govornika nije govorio o zločinima i potrebi istraživanja i procesuiranja njihovih počinitelja', stoji u pismu.

Udruge ističu kako je u spominjanju žrtava najdalje iskoračio predsjednik Ivo Josipović, porukom kako treba pružiti ruku i onima koji su bili na drugoj strani. No, upozoravaju, i on je pripadnike nacionalnih manjina 'samo spomenuo'.

Tvrde nadalje kako nije točna izjava premijera Zorana Milanovića da se u Hrvatsku vraća izbjeglo stanovništvo iz ratom zahvaćenih područja. 'Na žalost se niti jedna post-jugoslavenska zemlja, pa ni Hrvatska, ne može pohvaliti dobrim rezultatima na području održivog povratka, ni poželjnom dinamikom u procesu reintegracije izbjeglica, niti nije na zadovoljavajući način riješena izbjeglička situacija', kažu udruge u pismu.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

>> Evo kako se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježio diljem Hrvatske

Naglašavaju kako Dan pobjede i domovinske zahvalnosti treba za sve hrvatske građanke i građane biti dostojanstveno obilježavanje sa sjećanjem na sve stradale, s naglaskom na 'nikad više', 'a ne skup na kojem političari 'osluškuju' što bi bilo oportuno reći'.

'Da bi njezino obilježavanje postalo opće prihvaćeno, treba promijeniti pristup', smatraju udruge te predlažu pravodobnu pripremu kroz pokretanje dijaloga o primjerenom načinu budućih obilježavanja, na forumima poput Vijeća za socijalnu pravdu te Vladina Povjerenstva za ljudska prava.

>> Obljetnica Oluje: U Kninu generali Gotovina, Markač i Čermak

'Na pravosuđu ostaje odgovorna zadaća procesuiranja ratnih zločina počinjenih u tijeku VRA Oluje, pa i poruke iz Knina mogu biti bitan poticaj pravosuđu za učinkovitije procesuiranje zločina za koje još uvijek nije donesena niti jedna pravomoćna presuda', kažu u udrugama.

Od Vlade, kao i od Predsjednika i Sabora, očekuju da preuzmu odgovornost za ostvarivanje prava svih stradalih civila, te pružanje podrške pravosuđu u nužnosti istraživanja i procesuiranja svih ratnih zločina počinjenih protiv svih žrtava, a posebice onih civilnih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene