Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burne reakcije

Žirovac: Sutra misa za stradale Srbe u Oluji, ali spomenika neće biti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon najave podizanja spomenika Srbima stradalima u Oluji, danas je potvrđeno kako se to sutra neće dogoditi, ali će biti održana liturgija za poginule.

Za subotu najavljeno okupljanje u Žirovcu, u organizaciji Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije iz Novog Sada, koji je izazvao žustru reakciju i ogorčenost braniteljskih udruga, ipak će se održati, no pritom neće biti otkriven spomenik Srbima stradalima u izbjegličkoj koloni za vojno-redarstvene akcije Oluja, već će se samo u mjesnoj crkvi Sv. apostola Petra i Pavla održati parastos za poginule.

Pročitajte i ovo Vođe pobunjenih Srba u RH tijekom Domovinskog rata Vođe Sao Krajine Sijali su strah i smrt: Gdje su danas vođe pobunjenih Srba i predsjednici srpske paradržave? Slika nije dostupna komentirao i Miloševića u Kninu Pupovac na komemoraciji žrtvama zločina: "Hrvatica je sjedila u krilu sestre Srpkinje kad ih je prostrijelio metak. Pale su kraj invalidskih kolica"

U sisačkoj Policijskoj upravi je potvrđeno da za subotu u Žirovcu nije najavljen nikakav skup, ali se očekuje okupljanje uz vjerski obred što nije potrebno posebno najavljivati.

>> Prošlo je 18 godina, a nema popisa žrtava i zločina!

Dolazak na liturgiju u Žirovac u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je i predsjednik srpskog Udruženja Željko Vukelić, inače ratni zapovjednik diverzantskog voda u 21. Kordunskom korpusu srpske paravojske. Pritom je izrazio nezadovoljstvo što općinska administracija u Dvoru s načelnikom Nikolom Arbutinom još nije omogućila postavljanje spomenika, iako je to navodno bilo dogovoreno. Ponovio je da su Srbi u izbjegličkoj koloni stradali od Hrvata i Muslimana, a ne pod gusjenicama srpskih tenkova kojima je zapovjedao Mile Novaković, kako to tvrde hrvatski branitelji.

Smatrajući da se postavljanjem spomenika odgovornost za stradanje Srba želi prebaciji na hrvatske branitelje, u koordinaciji 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije odlučni su spriječiti postavljanje takvog spomenika.

'Posjedujemo vjerodostojne dokumente i snimke tog događaja koji nedvosmisleno govore da je zločin nad Srbima u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora počinila jedinica srpske paravojske kojom je zapovjedao general Mile Novaković. Ovakav pokušaj izvrtanja istine podizanjem spomenika te optuživanje hrvatske države za zločin koji su sami počinili ne smije se dozvoliti', rekao je Hini predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža - Orkan.

'Želimo da se objavi istina o Domovinskom ratu i javno kaže tko je počinio taj zločin. Bit ćemo u pripravnosti da svim raspoloživim zakonskim predstvima onemogućimo podizanje takvog spomenika', rekao je predsjednik Koordinacije Marko Klasan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene