Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od utjecaja na svjedoke

Milkoviću određen jednomjesečni pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni direktor Ine, Bojan Milković, koji je jučer uhićen zbog sumnje da je primao mito, ispitan je sinoć u USKOK-u i izveden jutros pred istražnog suca, koji mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.  Sve optužbe pred istražiteljima Milković je još sinoć porekao. A jutros je njegov odvjetnik Goran Mikulčić najavio kako će umjesto Remetinca od suda zatražiti kućni pritvor.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna Industrija na koljenima U dvije INA-ine kompanije gotovo 300 otkaza: "Prihoda nema, prvi put u povijesti imamo dane s nula radnih sati"

'Ja ću sa svoje strane inzistirati na tome, pa ćemo vidjeti. Možda ćemo biti prvi koji ćemo uspjeti zamijeniti mjeru istražnog zatvora za mjeru kućnog zatvora', rekao je Mikulčić.

Optužbe zasad nisu blage. Milkovića se sumnjiči da je za dodjelu poslova na remontu naftnih platformi uzimao mito od 5 do 10 posto. Sve potječe iz 2002. godine, dok je bio na čelu Crosca - Inine članice. Uz Bojana Milkovića osumnjičen je i Croscov voditelj projekta remonta Miroslav Pacak koji je navodno daleko izvan Hrvatske.

'Usuđujem se reći da je dosta indikativno da se to događa upravo sada, kada se u Ini događaju promjene, određeni sukobi interesa i tako dalje. Ja bi rekao dosta indikativno', dodao je Mikulčić.

No, o takozvanom naftnom kriminalu govori se već mjesecima. Među nekoliko kooperantskih tvrtki koje su gurnute na rub propasti je i ona riječka, vlasnika Vjekoslava Jurkića.

'Nadamo se da će krivci za ovu situaciju biti privedeni pravdi, odnosno da ćemo s te strane dobit zadovoljštinu. Po našoj grupaciji krivci su svi potpisnici sporazuma. Oni su te novce i pokupili', rekao je Jurkić.

Mislili da će to biti 'dobar posao'

Da će to biti dobar posao mislio je i njegov kolega Marijan Subašić, koji je nakon gubitka 4 milijuna kuna završio u bolnici.

'Tako organizirani kriminal, ja nisam uopće mogao posumnjati da će nas neko izigrati tako. Stvarno, stvarno je napravljena ogromna šteta. Pokušava se spasiti ono što se može spasiti', pojasnio je Subašić.

Nakon istražnih ročišta slijedi ispitivanje svjedoka. Optužbe se zasad odnose na primanje mita, no s obzirom na prijevare oko naftnih kompanija sve bi moglo poprimiti i obrise međunarodnog kriminala. Hoće li Bojan Milković biti prvi koji će mjeru istražnog zatvora uspjeti zamijeniti onim kućnim odlučit će sud, kad odvjetnik i službeno uputi taj zahtjev.

Veze s Fimi mediom?

Bojan Milković bio je jedan od sudionika sastanka iz 2007. kada je Ivo Sanader svim državnim poduzećima naložio da posluju s tom marketinškom agencijom. Jedan od sudionika tog sastanka, koji je na slobodi, danas kaže kako ga se dobro sjeća i kako je iznenađen Milkovićevim uhićenjem, jer za razliku od ostalih sudionika ostavio je dojam mladog uspješnog menadžera, koji nema političkih ambicija za razliku od ostalih. Danas je potvrdio i njegov odvjetnik kako jučerašnje Milkovićevo uhićenje nema veze s Fimi-mediom. Ti poslovi, čini se, samo su kap u moru naspram naftnog kriminala.

>> Milković pred istražnim sucem

Inače, Milković ima impresivnu biografiju. Bio je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju u Ini. Magistrirao je mandžment. Ima diplomu iz Slovenije i sa zagrebačkog strojarskog fakulteta. U Inu je došao iz Crosca gdje je bio predsjednik Uprave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene